Putin i Raisi o Nagorno-Karabahu: Rešenje isključivo mirnim putem

Predsednik Rusije je sa predsednikom Irana razgovarao o zaštiti prava i bezbednosti jermenskog stanovništva, o BRIKS-u i bilateralnoj saradnji

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem o situaciji oko Nagorno-Karabaha i pitanju normalizacije odnosa između Azerbejdžana i Jermenije, navodi se na sajtu Kremlja.

Putin je sa iranskim kolegom podelio informacije o aktivnostima ruskog mirovnog kontingenta, o pružanju humanitarne pomoći civilima kao i o zaštiti prava i bezbednosti jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha.

Predsednici Rusije i Irana ističu da je važno da se sva pitanja reše isključivo mirnim, političkim i diplomatskim putem.

Tokom razgovora su pokazali obostrani interes za intenziviranje rada konsultativne regionalne platforme "3+3" (Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija plus Rusija, Iran i Turska).

Ebrahim Raisi se ruskom predsedniku zahvalio što je podržao iranski zahtev za pridruživanje BRIKS-u. Izneo je određene korake kojim bi se Iran nesmetano punopravno uključio u aktivnosti ove asocijacije.

Lideri Rusije i Irana razgovarali su i o bilateralnoj saradnji, zadovoljni zbog konstruktivne i obostrano korisne prirode rusko-iranske saradnje, ističe Kremlj.

Potvrđena je namera za dalje jačanje trgovinsko-ekonomskih veza, promovisanje velikih zajedničkih projekata u energetici i transportu, širenje kontakata među poslovnim krugovima i turističkim berzama, navodi se u saopštenju Kremlja.