Rusija

Moskva: OEBS je na ivici opstanka

Stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič govorio je o tome da Zapad koristi pomenutu organizaciju, na koji način SAD zataškavaju glavni faktor rasta cena energenata u EU, kao i o pretnji formiranja paralelne Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju
Moskva: OEBS je na ivici opstanka© Michael Gruber/Getty Images

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je na ivici opstanka, a ni sadašnje predsedavanje Severne Makedonije ne popravlja situaciju, izjavio je stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Aleksandar Lukaševič.

"Stanje stvari u OEBS-u izaziva ozbiljnu zabrinutost. Organizacija je zapravo na ivici opstanka. Pogubna praksa zamrzavanja čitavih oblasti aktivnosti, uspostavljena prošlogodišnjim poljskim predsedavanjem, već je značajno potkopala sposobnost za sprovođenje mandatnih zadataka te organizacije", kazao je Lukaševič na proširenom sastanku Stalnog saveta OEBS-a.

Lukaševič je dodao da predsedavanje Severne Makedonije nije preduzelo "nikakve opipljive korake da ispravi ovu situaciju".

Prema njegovim rečima, Skoplje je odbilo "široke konsultacije o složenim pitanjima", a kao rešenja predlažu opcije koje odgovaraju pre svega zapadnim zemljama.

Lukaševič je posebno ukazao da se Rusija ne slaže sa kandidaturom Estonije za mesto predsednika organizacije sledeće godine, ali da Severna Makedonija ne pokreće konsultacije o tom pitanju, dodavši da Estonija neće postići konsenzus neophodan za izbor. 

Ranije je predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao da ta organizacija proživljava duboku krizu. 

Zapad, ispunjen rusofobijom, koristi OEBS da fabrikuje laži

Lukaševič je ocenio da Zapad koristi OEBS da fabrikuje laži protiv Moskve.

"Zapadne zemlje, prožete rusofobijom, žele da iskoriste OEBS, kako bi objavljivale otvorene laži na osnovu, navodno, nečijih izjava o nekakvim ruskim ratnim zločinima. Oni bezočno lažu čak i kada zapadni novinari hteli-ne hteli razotkrivaju te lažne vesti", objasnio je.

Kako je istakao, Rusija nikada nije bila i neće biti izolovana u globalnom svetu, kao i da je uvek bila otvorena za iskren dijalog o merama poverenja i bezbednosti u evroazijiskom i evroatlantskom regionu, koji bi uključivao interese različitih strana.

 "Naši protivnici moraju da shvate da će Rusija braniti svoje legitimne interese svim raspoloživim sredstvima, uključujući i u okviru prava na individualnu i kolektivnu samoodbranu garantovanog članom 51 Povelje UN. Za to imamo sve potrebne resurse i kapacitete", zaključio je Lukaševič.

Zapad zataškava glavni faktor rasta cena u EU

Zapad ćuti o faktoru nestašice energenata u Evropi, neosnovano okrivljujući Rusiju za krizu, dodao je Lukaševič.

"Zahvaljujući sopstvenim pogrešnim procenama u makroekonomskoj i energetskoj politici, Kolektivni zapad neosnovano optužuje Rusiju da izaziva globalnu energetsku i prehrambenu krizu. Istovremeno se namerno zataškava glavni faktor trenutne nestašice energije i rasta cena energenata u Evropi", naveo je Lukaševič, napomenuvši da se radi o nezakonitom jednostranom uvođenju zapadnih sankcija Rusiji i politički motivisanom odbijanju isporuke ruskih ugljovodonika.

On je dodao da to već vodi ka smanjenju industrijskog potencijala evropske privrede i smanjenju njenih konkurentskih prednosti.

Pretnja od formiranja paralelnog OEBS-a

Ruski diplomata je upozorio da postoji pretnja od pojave paralelne organizacije OEBS, gde neće biti poštovanja obaveza i pravila procedure.

"To što naši oponenti lukavo nazivaju 'kreativnom diplomatijom', zapravo je pokušaj da se zaobiđe ono najvažnije, na čemu se i zasniva OEBS – princip konsenzusa. U poslednje vreme, zapadna alijansa se čak i ne trudi da pronađe kompromise i rešenja, već je zauzela kurs ka održavanju 'surogat-događaja'. To preti da se razvije u stvaranje 'paralelnog OEBS-a’' gde nema mesta poštovanju preuzetih obaveza i pravila procedure", ocenio je.

Prema njegovim rečima, glavni zadatak diplomata trenutno je da ne dozvole veliku vojnu eskalaciju u Evropi, a OEBS je jedan od elemenata koji sprečava taj scenario.

Lukaševič je dodao da se ruska strana ipak nada "da diplomatija može da sačuva svet od veće konfrontacije i stvori stabilne uslove za bezbednost u evroatlantskom regionu".

OEBS je osnovan u Bukureštu 1994. godine, nakon što je serija sastanaka o pitanjima evropske bezbednosti i saradnje prerasla u organizaciju.

image