Rusija

Antonov: Amerika ne priznaje krivicu za prekid trgovinskih veza sa Rusijom

Ruski ambasador u Vašingtonu ističe da su američke kompanije i dalje zainteresovane da rade na ruskom tržištu, ali nepromišljenim uvođenjem sankcija rukovodstvo SAD im to onemogućava
Antonov: Amerika ne priznaje krivicu za prekid trgovinskih veza sa RusijomGetty © Patrick Lux

Vašington pokušava da skloni sa sebe odgovornost za kolaps trgovinskih veza sa Ruskom Federacijom, nastao zbog nepromišljenog uvođenja sankcija, ističe ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, prenosi Telegram kanal ruske diplomatske misije u toj zemlji.

Diplomata se osvrnuo na izjave američkih zvaničnika da se navodno ne mešaju u aktivnosti američkih kompanija u Rusiji.

"Ove izjave dovode do zabune", istakao je on i napomenuo da je jasno da je bilateralne odnose uništilo nepromišljeno gomilanje svih vrsta sankcionih barijera.

"Zbog brojnih ograničenja u finansijskoj i trgovinskoj sferi, privredni subjekti često nisu u mogućnosti da izvrše neophodna plaćanja za nabavku robe, pa čak ni za hranu i lekove, za koje američka administracija redovno pokušava da nam dokaže da navodno nisu pod uticajem ograničenja. Tradicionalne logističke rute isporuke proizvoda su prekinute", pojašnjava Antonov.

Pritom, pristrasni američki mediji, kao i neke nevladine organizacije, revnosno se uključuju u otvoren pritisak na trgovce, dodaje on i pojašnjava da objavljujući diskreditujući materijal podstiču kompanije da napuste Rusiju, čak i po cenu višemilionskih gubitaka.

"Ali čak i u takvim uslovima, američke firme potvrđuju svoj interes da se zadrže na ruskom tržištu. Sa naše strane, ostajemo otvoreni za obostrano korisnu komercijalnu saradnju", dodaje on.

image