Antonov: Amerika ne priznaje krivicu za prekid trgovinskih veza sa Rusijom

Ruski ambasador u Vašingtonu ističe da su američke kompanije i dalje zainteresovane da rade na ruskom tržištu, ali nepromišljenim uvođenjem sankcija rukovodstvo SAD im to onemogućava

Vašington pokušava da skloni sa sebe odgovornost za kolaps trgovinskih veza sa Ruskom Federacijom, nastao zbog nepromišljenog uvođenja sankcija, ističe ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov, prenosi Telegram kanal ruske diplomatske misije u toj zemlji.

Diplomata se osvrnuo na izjave američkih zvaničnika da se navodno ne mešaju u aktivnosti američkih kompanija u Rusiji.

"Ove izjave dovode do zabune", istakao je on i napomenuo da je jasno da je bilateralne odnose uništilo nepromišljeno gomilanje svih vrsta sankcionih barijera.

"Zbog brojnih ograničenja u finansijskoj i trgovinskoj sferi, privredni subjekti često nisu u mogućnosti da izvrše neophodna plaćanja za nabavku robe, pa čak ni za hranu i lekove, za koje američka administracija redovno pokušava da nam dokaže da navodno nisu pod uticajem ograničenja. Tradicionalne logističke rute isporuke proizvoda su prekinute", pojašnjava Antonov.

Pritom, pristrasni američki mediji, kao i neke nevladine organizacije, revnosno se uključuju u otvoren pritisak na trgovce, dodaje on i pojašnjava da objavljujući diskreditujući materijal podstiču kompanije da napuste Rusiju, čak i po cenu višemilionskih gubitaka.

"Ali čak i u takvim uslovima, američke firme potvrđuju svoj interes da se zadrže na ruskom tržištu. Sa naše strane, ostajemo otvoreni za obostrano korisnu komercijalnu saradnju", dodaje on.