Rusija

"Blumberg": Lavrov ide na sastanak G20

Ruski predsednik Vladimir Putin odustao je od učešća na sastanku grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta, objavio je američki medij pozivajući se na nezvanične izvore
"Blumberg": Lavrov ide na sastanak G20www.globallookpress.com © © MFA Russia

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 sledeće nedelje na Baliju, objavio je "Blumberg".

Umesto njega, sastanku zvaničnika dvadeset najrazvijenijih ekonomija sveta prisustvovaće ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, preneo je američki medij pozivajući se na nezvanične izvore.

Informaciju nisu potvrdili ni rusko Ministarstvo spoljnih poslova ni Kremlj.

U članku se spekuliše da je Rusija odustala da bude zastupljena na najvišem nivou na samitu G20 da bi se "predsednik zaštitio od mogućih velikih napetosti zbog njegove invazije na Ukrajinu", aludirajući na to da bi susreti sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i evropskim liderima mogli izazvati mnogo diplomatskih varnica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je nedavno novinarima da će Putin do kraja nedelje doneti odluku da li će učestvovati na sastanku 20 najrazvijenijih ekonomija sveta na Baliju. Kada mu je isto pitanje, o učešću ruskog predsednika na sastanku, postavljeno letos, izjavio je da će kako se samit bude bližio ruski predsednik doneti odluku o najboljem formatu učešća na događaju.

Američki predsednik Bajden zatražio je od domaćina ovogodišnjeg samita, Indonezije, da ne pošalje pozivnicu ruskom predsedniku, ali mu nije udovoljeno, budući da je indonežanski predsednik Džoko Vidodo učinio suprotno i objasnio da odluke poput izbacivanja određene zemlje iz G20, što je takođe zatraženo kada je Rusija u pitanju, moraju da se donose uz saglasnost svih članica grupe.

Vidodo je u utorak rekao da će Putin možda prisustvovati samitu, "ukoliko okolnosti to dozvole", kao i da postoji mogućnost da se obrati učesnicima putem video-linka. Prethodno je, međutim, izjavio da je iz telefonskog razgovora sa Putinom stekao utisak da on neće prisustvovati sastanku "Velike dvadesetorke".

Pozivnicu za učešće dobila je i Ukrajina, iako ova zemlja nije član G20. Portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov rekao je novinarima da će Vladimir Zelenski učestvovati na sastanku na Baliju i to putem video obraćanja.

Zelenski je ranije rekao da neće učestvovati na skupu ako ruski predsednik bude prisutan.

 

image