Rusija

Nove letelice u ruskom jatu: Vojska dobila nove lovce pete generacije Su-57

Vazdušno-kosmičke snage Rusije od danas imaju na raspolaganju nove avione Su-57 pete generacije i Su-35S generacije 4++
Nove letelice u ruskom jatu: Vojska dobila nove lovce pete generacije Su-57www.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr

Ruske fabrike aviona predale su Ministarstvu odbrane novu seriju lovaca pete generacije Su-57, koji sada mogu da služe državi, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu vlade.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije od danas imaju na raspolaganju nove avione Su-57 pete generacije i Su-35S generacije 4++.

Pre nego što su predati vojsci, avioni su prošli pun ciklus testiranja i fabričkih ispitivanja, prenose "RIA Novosti".

Druge borbene letelice pete generacije, čija je isporuka planirana za ovu godinu, još su u proizvodnji, prolaze kroz završne radove ili se testiraju, potvrdio je generalni direktor ujedinjenih korporacija za proizvodnju aviona Jurij Sljusar.

Do kraja godine trupe će dobiti još jednu seriju aviona.

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije koji je razvila kompanija "Suhoj". Projektovan je za uništavanje svih vrsta ciljeva u vazduhu, na zemlji i na vodenim površinama. Ima supersoničnu brzinu krstarenja, oružje unutar trupa, radio-apsorbujući oklop zbog kojeg je avion teško uočljiv.

Serijske isporuke aviona počele su 2022. godine. U okviru sadašnjeg državnog programa naoružanja, Vazdušno-kosmičke snage bi do 2027. godine trebalo da dobiju 76 lovaca. Prema podacima iz otvorenih izvora, pre trenutne isporuke, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su imale šest Su-57, a do kraja 2024. godine vojska bi trebalo da dobije još 22.

image