Rusija

Zaharova: Šta će Amerika u Centralnoj Aziji

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova govorila je i o naoružanju u svemiru i pregovorima o START-u
Zaharova: Šta će Amerika u Centralnoj Azijiwww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija uočava sve češće posete američkih predstavnika Centralnoj Aziji i da ti pokušaji SAD imaju za cilj da povećaju uticaj u Centralnoj Aziji i da pretvore zemalje regiona u svoje poslušne satelite.

"Snimamo kontinuirane pokušaje Sjedinjenih Država da se etabliraju u Centralnoj Aziji kako bi ohrabrile države regiona da se pridruže njihovim nezakonitim eksteritorijalnim sankcijama prema našoj zemlji. To se radi, na američki način, drsko, bez ceremonije, uz apsurdna obećanja neke koristi koja se može izvući ako sledite naređenja iz Vašingtona", rekla je ona na brifingu.

"Njihov antiruski žar nam je očigledan", naglasila je ona.

Zaharova je dodala da Vašington ne štedi novac pripremajući teren za obojene revolucije i da ima za cilj da nezavisne zemlje pretvori u poslušne satelite koji se krotko pokoravaju kolonijalnim diktatima, omogućavajući im da ispumpavaju resurse i usađuju ozloglašene zapadne vrednosti.

Trka u naoružanju u svemiru

Zaharova je govorila i o nespremnosti Sjedinjenih Američkih Država da spreče trku u naoružanju u svemiru.

Prema njenim rečima, "Vašington jednostavno pokušava da zameni diplomatske napore neubedljivim gestovima za javnost, da međunarodnoj zajednici proda još jednu polumeru u vidu moratorijuma na testiranje protivsatelitskog naoružanja."

Rusija poziva Sjedinjene Države da odustanu od planova za postizanje vojne nadmoći u svemiru i da pokažu svoju posvećenost sprečavanju trke u naoružanju u svemiru, kako je izjavila Zaharova.

"Pozivamo Sjedinjene Države da pokažu i dokažu da njihove inicijative zaista nešto vrede. To podrazumeva odustajanje ne samo od testiranja, već i od drugih kritičnih vojnih aktivnosti u ovoj oblasti, od razvoja protivsatelitskog naoružanja do njihove isporuke, razmeštanja i upotrebe", rekla je političarka.

Zaharova je naglasila da bi jasna potvrda ozbiljnosti namera Vašingtona bilo uključivanje američke delegacije u rad Konferencije o razoružanju u Ženevi kako bi se što pre otpočeli pregovori o pravno obavezujućem instrumentu sa garancijama da se oružje neće postavljati u svemir i da se sila ili pretnja silom neće koristiti protiv objekata u svemiru.

Zaharova je dodala i da je Rusija spremna da sa svoje strane podrži multilateralne napore na sprečavanju trke u naoružanju u svemiru.

Diplomatski kontakti Rusije i SAD

Marija Zaharova je saopštila da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ne komunicira sa američkom stranom, izuzev kontakata preko ambasada, koji se sprovode u kontinuitetu.

"Kontakata između ministara spoljnih poslova nije bilo, tako da nemam šta da komentarišem", rekla je ona. „Ovde ne podrazumevam kontakte koji se vode preko ambasada, oni su svakako kontinuirani."

"Volstrit džornal" i Rojters su ranije izvestili da je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan poslednjih meseci bio u kontaktu sa pomoćnikom ruskog predsednika Jurijem Ušakovim i sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim. Navodi se da cilj razgovora sa ruskim zvaničnicima nije bio rešavanje sukoba u Ukrajini, već "zaštita od rizika eskalacije" i održavanje kanala komunikacije otvorenim.

START

Zaharova je najavila da bi uskoro trebalo da bude održana sednica savetodavne komisije Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o Ugovoru o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

"Videli smo neke formulacije u medijima da se Rusija skoro povlači iz START-a. Hajde da nedvosmisleno prokomentarišemo ovu tvrdnju i kažemo da nije bilo govora o bilo kakvom istupanju Rusije iz START-a. Ponavljam, ne prekidamo profesionalni dijalog sa američkom stranom, kako u vidu razmene dokumentacije, dokumenata, tako i drugim postojećim kanalima. Konkretno, uskoro bi trebalo da bude održana redovna sednica bilateralne konsultativne komisije o START-u, izjavila je Zaharova.

Amerika laže

Izjave američkih vlasti da Severna Koreja navodno isporučuje Rusiji artiljerijsku municiju za upotrebu u toku specijalne operacije u Ukrajini su laž od početka do kraja, rekla je portparolka.

"Nikakvi dokazi ovih navoda nisu izneti i ne može ih ni biti, pošto je sve što su američki predstavnici rekli laž od početka do kraja", rekla je ona.

Prema rečima Zaharove, SAD su jednostavno izmislile izgovor da uvedu nove sankcije protiv Demokratske Narodne Republike Koreje.

U ponedeljak je Rojters, pozivajući se na Korejsku centralnu novinsku agenciju, javio da je Koreja objavila da nema sporazuma o isporuci oružja Rusiji.

Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi je ranije tvrdio da su severnokorejske vlasti tajno slale artiljerijske granate Rusiji za upotrebu u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

image