Putin podneo Dumi nacrt o okončanju učešća u konvenciji Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina

Prestanak učešća u međunarodnom ugovoru će pomoći da se izbegnu diskriminatorni stavovi prema Ruskoj Federaciji, navodi se u dokumentu

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi nacrt zakona o raskidu učešća u Okvirnoj konvenciji Saveta Evrope za zaštitu prava nacionalnih manjina.

"Otkazujemo Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, potpisanu u ime Ruske Federacije u gradu Strazburu 28. februara 1996. godine", navodi se u dokumentu.

U objašnjenju se ističe da je rezolucija Komiteta ministara SE od 27. septembra 2022. značajno ograničila ovlašćenja ruskog stručnjaka u Savetodavnom odboru, formiranom radi kontrole koliko se strane učesnice Okvirne konvencije pridržavaju svojih obaveza u oblasti zaštite nacionalnih manjina.

Osim toga, Ruska Federacija je izgubila mogućnost "da učestvuje u izradi odluka o pitanjima od interesa i da na međunarodnom nivou prati slučajeve kršenja prava nacionalnih manjina, pre svega ruskog govornog stanovništva u inostranstvu".

"Uzimajući u obzir da će prestanak učešća u ovom međunarodnom sporazumu omogućiti da se u okviru ovog monitoring mehanizma Saveta Evrope izbegne diskriminatorni odnos prema Rusiji i da neće naštetiti poštovanju prava nacionalnih manjina, predlaže se raskid učešća u Okvirnoj konvenciji", dodaje se.

Moskva je potpisala Okvirnu konvenciju u Strazburu 28. februara 1996. godine.

Rusija se pridružila Savetu Evrope u februaru 1996. i tom prilikom preuzela obaveze među kojima je i pridruženje evropskim konvencijama, donošenje zakona o alternativnoj vojnoj službi i priznanje jurisdikcije Evropskog suda za ljudska prava.

Rusija je napustila Savet Evrope u martu 2022, jer, kako se navodi u saopštenju, "države NATO i EU dosledno pretvaraju organizaciju u instrument antiruske politike, napuštajući ravnopravan dijalog i sve principe na kojima je struktura stvorena". 

Naime, to je bio odgovor na odluku Komiteta ministara Saveta Evrope (CMCE) da suspenduje prava Ruske Federacije u Komitetu i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope "u vezi sa Specijalnom vojnom operacijom".