Rusija

Peskov: Karabah je deo Azerbejdžana, pitanje ruskih vojnika rešićemo sa Bakuom

Portparol Kremlja govorio je danas o nekoliko tema, potvrdio je da je bivši načelnik štaba "vagnerovaca" Andrej Trošev sada saradnik Ministarstva odbrane
Peskov: Karabah je deo Azerbejdžana, pitanje ruskih vojnika rešićemo sa Bakuomwww.globallookpress.com © Xinhua

Prisustvo ruskih mirotvoraca u Nagorno-Karabahu je tema o kojoj će ruska strana razgovarati sa Bakuom, pošto je ta teritorija deo Azerbejdžana, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da je tema mirovnog sporazuma Jermenije i Azerbejdžana još aktuelna, i da se nada da će Rusija, Jermenija i Azerbejdžan nastaviti da razvijaju transportne sisteme, jer je to jako bitna stvar. 

Peskov je danas govorio o bivšem "vagnerovcu" Andreju Troševu, za kojeg je potvrdio da sada radi za Ministarstvo odbrane. Trošev se ranije tokom dana sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamenikom ministra odbrane Jonus-Bekom Evkurovom, sa kojima je razgovarao o organizaciji i podršci borcima na frontu, koja, bez izuzetaka, mora da bude jednaka za sve. 

Upitan da prokomentariše da li će "vagnerovci" ponovo učestvovati u borbama na frontu, Peskov je odgovorio: 

"Na to može da odgovori samo Ministarstvo odbrane".

Ipak, on je istakao da postoji veliki broj dobrovoljaca koji su se prijavili da služe zemlji, i tako potvrdio ranije navode Ministarstva odbrane da novog talasa mobilizacije neće biti, jer ima dosta onih koji su dobrovoljno sklopili ugovor sa ruskom vojskom. 

Portparol je otkrio da nije isključeno da će se ruski lider danas sastati i sa vojnicima sa fronta. Očekuje se da će razgovarati i sa Savetom bezbednosti Rusije, kao i da će nastupiti sa izlaganjem na konferenciji "Rusija-Latinska Amerika" kasnije tokom dana.

image