Rusija

Putin čestitao Dan nezavisnosti Abhazije: Istrajnom borbom odbranili ste pravo na slobodu

Lider Rusije poslao je telegram kolegi iz Abhazije i čestitao mu 30-godišnjicu nezavisnosti i pobede u ratu protiv Gruzije
Putin čestitao Dan nezavisnosti Abhazije: Istrajnom borbom odbranili ste pravo na sloboduGetty © Uriel Sinai

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je predsedniku Abhazije Aslanu Bžaniji nacionalni praznik, Dan pobede i nezavisnosti.

"Pre trideset godina, narod Abhazije je istrajnom borbom odbranio svoje legitimno pravo na slobodan, miran život", ističe Putin.

Kako je dodao, Rusija namerava da nastavi da pomaže vlastima i narodu Abhazije u rešavanju gorućih socio-ekonomskih problema, kao i u obezbeđivanju nacionalne bezbednosti.

Pored toga, kako je naglasio Putin, odnosi između zemalja razvijaju se u duhu savezništva i strateškog partnerstva, a dalje jačanje konstruktivnih bilateralnih veza u svim oblastima odgovara njihovim zajedničkim interesima.

Abhazija 30. septembra slavi trideset godina pobede u gruzijsko-abhaskom ratu koji je trajao od 1992. do 1993.

Počeo je 14. avgusta kada su naoružane jedinice Gruzijske garde ušle na teritoriju Abhazije pod izgovorom da štite vozove. Međutim, lokalna milicija u regionima Očamčira i Gulripš u Abhaziji ih je napala.

Rat je završen 30. septembra sledeće godine proterivanjem trupa Državnog saveta Gruzije sa teritorije Abhazije. Prema podacima Ministarstva odbrane Abhazije, više od dve hiljade ljudi je poginulo u ratu na republičkoj strani, a oko dve stotine je nestalo.

Pokušaji političkog rešavanja sukoba nisu doneli rezultate. Gruzija i dalje ne priznaje Abhaziju kao nezavisnu državu i smatra je svojim regionom.

Moskva je 26. avgusta 2008, nakon oružane agresije Tbilisija na Chinvali, priznala suverenitet Južne Osetije i Abhazije. Ruske vlasti su više puta izjavljivale da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomije odražava postojeće realnosti i da ne podleže reviziji.

image