Ruski dron Orlan-10: Vojska ponosna na svog "pomoćnika" (VIDEO)

Bespilotne letelice ometaju komunikaciju, snimaju neprijateljska područja i šalju SMS

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak bespilotnih letelica koje ravnopravno sa ruskom vojskom učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Reč je o Orlan-10 letelicama koje, u zavisnosti od opreme koja se koristi, mogu da vrše radio-izviđanje, presreću neprijateljske komunikacije, snimaju područja na kojima su raspoređeni ukrajinski militanti, kao i da šalju SMS poruke pretplatnicima mobilnih operatera sa pozivima da polože oružje.

Visoka preciznost obaveštajnih podataka postiže se korišćenjem kombinovanih izvora informacija: detektuju se radio signali i presreće se komunikacija, u navedeno područje se šalje dron sa video opremom, koji snima i fotografiše i prepoznaje neprijateljske objekate.

Nepokrivene koordinate vojne infrastrukture, vatrenih položaja, rejona gde je razmešteno ljudstvo i utvrđenja prenose se artiljerijskim jedinicama koje mogu da naprave strategiju za napad neprijatelja.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo o radu bespilotnih letelica Orlan-10 suočenih sa ometanjem neprijateljskog elektronskog ratovanja.

"Tokom izvršavanja borbenih zadataka, bespilotne letelice stalno snimaju i emituju položaje ukrajinskih trupa i njihovih bataljona, koji, krijući se iza civila kao 'živi štit' i koristeći terorističku taktiku u borbenim dejstvima, postavljaju uporišta i vatrene tačke u privatnim stambenim sektorima i objektima socijalne infrastrukture", navodi se u saopštenju.