Rusija

Šojgu: Samo za mesec dana imali smo 38.000 dobrovoljaca

Ministar odbrane Ruske Federacije danas je posetio štab Objedinjene grupacije vojske, a nešto ranije i vojni poligon Južnog vojnog okvira. Govorio je o novim vojnim pukovima, dobrovoljcima i stručnosti osoblja koje obučava nove vojnike
Šojgu: Samo za mesec dana imali smo 38.000 dobrovoljaca© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu otkrio je danas da su Oružane snage Rusije formirale devet novih rezervnih pukova za one vojne grupacije, koje se danas nalaze na frontu.

Prema njegovim rečima, ovi rezervni pukovi formirani su od onih ljudi, koji su potpisali ugovor sa ruskom vojskom i tako pristali da budu poslati u zonu Specijalne vojne operacije. 

Kako je rekao prilikom posete štabu Objedinjene grupacije vojske, samo za poslednjih mesec dana 38.000 ljudi prijavilo se da učestvuje u SVO na dobrovoljnoj osnovi. "Svi oni su visoko motivisani i spremni da izvrše vojne zadatke", ocenio je, dodajući da na front odlaze i žene i to u velikom broju. One, kako kaže, svoje zadatke ne izvršavaju ništa gore od muškaraca, a pre svega rade u medicinskoj sferi. "Za mene je veliko iznenađenje bio broj žena", prokomentarisao je Šojgu. 

Mnogi od onih koji se danas nalaze u rezervnim pukovima, kako je kazao, već imaju ratno iskustvo, koje su stekli za vreme SVO. Nakon isteka prethodnog ugovora o služenju na frontu u trajanju od šest meseci, neki od njih danas se vraćaju nazad i trenutno se nalaze u okviru rezervnih pukova, objasnio je Šojgu.

Naglasio je veliki doprinos Jakutije i Burjatije, dve republike koje ulaze u sastav Ruske Federacije, formiranju dobrovoljnih jedinica, koje se šalju na front. Odredi iz Jakutije su, kako je rekao, "već stekli slavu", a svemu tome su doprineli i lideri ovih regiona, koji se lično bave regrutacijom i formiranjem odreda. 

Takođe, govoreći o podršci porodicama boraca u zoni SVO, Šojgu je kazao da su se svi subjekti Rusije danas ujedinili kako bi im pružili pomoć i kako bi pomogli novim regionima, koji su se referendumom prošle godine pripojili RF.

Ministar je, takođe, poručio da danas obuku novih boraca vrše isključivo oni vojnici, koji imaju vojno iskustvo u praksi. 

Poseta vojnom poligonu Južnog vojnog okruga

Ranije tokom dana, Šojgu je izvršio inspekciju vojne pripreme dobrovoljaca i onih koji su potpisali ugovor sa vojskom u okviru poligona Južnog vojnog okruga. U pitanju su, kako je kasnije otkrio, rezervni pukovi.

Kako pišu "RIA Novosti", načelnik uprave za vojnu obuku obavestio je Šojgu da trening vojnika "obuhvata specijalnu taktičku, vatrogasnu, medicinsku i inženjersku obuku", kao i da vojnici prolaze obuku u okviru "programa za upravljanje bespilotnim letelicama, za vozače i mehaničare" i tako dalje. 

Obukom rukovode iskusni oficiri, koji su iskustvo stekli na frontu, za vreme Specijalne vojne operacije.

Obuka, takođe, podrazumeva i učenje novih boraca kako da evakuišu ranjenike sa terena, kako da ih izvuku iz tehnike, ali i kako da jedni sa drugima ostanu na vezi i prilikom ofanzivnih napada. 

Šojgu je pokazano i korišćenje borbenog drona, a ministar je prisustvovao i pucanju iz različitih vrsta vatrenog oružja. Pred njim je pokazan rad automatskog mitraljeskog bacača granata AGS-17, ručnog protivtenkovskog bacača granata  i reaktivnog pešadijskog bacača plamena "šmelj". 

Ministar odbrane Rusije iskoristio je ovu priliku da se zahvali ženskim vojnicima, koje rade u okviru medicinske službe Oružanih snaga RF, za njihov doprinos obuci novih vojnika, a nagradio ih je i ručnim satovima. 

image