Putin: Bangladeš gradi nuklearnu elektranu po ruskom modelu, naši odnosi se razvijaju

Ruski predsednik je istakao da će nuklearka "Rupur" biti u stanju da Bangladešu obezbedi deset odsto struje

Odnosi Rusije i Bangladeša su u procesu razvoja, a jedan od dobrih primera za to je činjenica da se u Bangladešu gradi nuklearna elektrana po ruskom modelu, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji isporuke nuklearnog goriva toj državi. 

Izgradnja nuklearke "Rupur", za koju je Rusija izdvojila gorivo, kako je procenio, ide po planu, a u ceo proces je uključeno više od 20.000 ljudi.

Putin je istakao da će ova nuklearka biti u stanju da Bangladešu obezbedi deset odsto struje. 

"Rosatom", Ruska državna korporacija za nuklearnu energiju, gradi dva energetska bloka snage 2.400 gigavata, a prvi od njih, kako je rekao predsednik Rusije, biće pušten u rad sledeće godine. Drugi, kako se očekuje, biće spreman 2025. godine.  

Izgradnja nuklearke je počela 2013. godine, a Putin je istakao da se gradnja vrši pod kontrolom Rusije i premijerke Bangladeša Šejh Hasine. 

"Osnova rusko-bangladeških odnosa postavljena je pre više od pola veka kada je početkom 70-ih Sovjetski Savez podržao narod Istočnog Bengala u njihovoj borbi za nezavisnost. A zatim u formiranju nove države Bangladeš", rekao je Putin, komentarišući saradnju sa Bangladešom.

Premijerka Bangladeša, s druge strane, potvrdila je danas da će nuklearna energija buduće nuklearke biti korišćena isključivo u miroljubive svrhe.