Rusija

Putin i Mirzijojev: Odnosi Rusije i Uzbekistana na visokom nivou, sve što dogovorimo to i ostvarimo

Predsednik RF je ocenio da je Rusija i dalje glavni spoljnotrgovinski partner Uzbekistana: 3.000 ruskih kompanija danas radi u Uzbekistanu, dok oko 700 uzbekistanskih posluje u Rusiji
Putin i Mirzijojev: Odnosi Rusije i Uzbekistana na visokom nivou, sve što dogovorimo to i ostvarimowww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom u Moskvi i tom prilikom istakao da se odnosi dveju zemalja razvijaju uspešno, te da su saveznički odnosi na visokom nivou.

Ovo je potvrdio i Mirzijev, koji je rekao da "sve što se dogovori to se i realizuje", dodajući da za Rusiju i Uzbekistan nema nerešivih pitanja. 

Putin je zahvalio kolegi iz Uzbekistan na njegovom doprinosu razvoju odnosa sa Moskvom i poručio da je saradnja dobra i s velikim rezultatima i kada je reč o međuvladinoj komisiji.

Takođe, naglasio je da je Rusija i dalje glavni spoljnotrgovinski partner Uzbekistana. Prema njegovim rečima, 3.000 ruskih kompanija danas radi u Uzbekistanu, dok oko 700 uzbekistanskih posluje u Rusiji.

Ruski lider je poručio i da su dve države do sada donele niz odluka dugoročnog karaktera, da veliki broj regiona Rusije ima šta da ponudi Uzbekistanu i da njihova saradnja sa Taškentom u celini jača odnose dve zemlje.   

Razvijaju se i humanitarne veze, kaže još Putin i dodaje da se aktivna saradnja nastavlja i na međunarodnoj sceni, u okviru različitih organizacija kao, na primer, Zajednice nezavisnih država, Šangajske organizacije za saradnju itd.

Ranije tokom dana, Mirzijojev se sastao i sa premijerom Rusije Mihailom Mišustinom. Lider Uzbekistana istakao je da je razgovor bio ozbiljan i da može da kaže da ruski i uzbekistanski ministri i članovi komisija u globalu rade ozbiljno i odgovorno.

"Naši odnosi su na novom nivou, mi smo saveznici. Naše sveobuhvatno strateško partnerstvo nastavlja da se razvija, progres postoji", ocenio je Mirzijojev.

Prema podacima Kremlja, trgovinski promet Rusije i Uzbekistana tokom prvih sedam meseci ove godine porastao je za 14,4 odsto na godišnjem nivou: uvoz je povećan za više od 30 odsto, a izvoz za više od 7 odsto. Rusija je, inače, prvi trgovinski partner Azerbejdžana, i jedan od njegovih glavnih investitora. 

image