Rusija

Razmišljate li o studijama u Rusiji? I to besplatnim? Evo kako da se prijavite!

Požurite, jer prijave su u toku do 1. novembra ove godine
Razmišljate li o studijama u Rusiji? I to besplatnim? Evo kako da se prijavite!© Elements.envato.com

Ukoliko ste razmišljali da odete u inostranstvo na studije, ili još bolje, ukoliko ste želeli da započnete studije i živite u Rusiji, onda nastavite da čitate ovaj članak. Jer, Ruska Federacija je izdvojila 140 stipendija za državljane Srbije, dajući im mogućnost da potpuno besplatno studiraju u Rusiji! 

I pritom nije uslov da znate ruski!

Sve što je potrebno jeste da želite da studirate, da budete spremni da naučite ruski i da imate želju da tokom studija živite u Rusiji - mogućnost koja vam se pruža i koja bi mogla da izmeni vašu budućnost! 

Ukoliko ispunjavate ove kriterijume, onda imate na raspolaganju čak 500 ruskih državnih univerziteta, od Kalinjingrada pa sve do Vladivostoka; veliki broj obrazovnih programa u okviru osnovnih, master ili doktorskih studija, a postoji opcija i da steknete dodatno profesionalno obrazovanje, koje podrazumeva studiranje u kratkom roku od tri do šest meseci.

Ako vas je ovo privuklo, onda je Ruski dom u Beogradu na adresi Kraljice Natalije 33, kao i njihov veb sajt, pravo mesto gde možete dobiti više informacija na ovu temu.

Prijavu za studije u Rusiji trebalo bi da registrujete na adresi https://education-in-russia.com i to do 1. novembra ove godine. Prijave nakon tog roka neće biti uzete u obzir.

Takođe, na raspolaganju su vam i onlajn konsultacije preko Zuma o kojima možete više pročitati ovde, a do kraja meseca trebalo bi da ih bude još dve - 10. i 12. oktobra.

Ko sve može da se prijavi?

Iako je istina da se na ovaj konkurs mogu prijaviti svi državljani Srbije, ipak postoje neka ograničenja.

Da biste započeli studije u Rusiji u okviru ovog programa treba da budete ili učenik koji završava četvrti razred srednje škole ili student koji završava poslednju godinu studija i koji želi da započne nove studije u Rusiji ili da imate dokument o stečenom obrazovanju u školi ili na univerzitetu. 

Drugim rečima, ovaj program ne pretpostavlja studentsku razmenu i završavanje već započetih studija u Srbiji ili negde drugde u svetu, a koje bi pojedinac želeo da završi u Rusiji. Ovo je program koji podrazumeva pun ciklus studija od prvog dana. 

Ali, šta ako ne znate ruski?

To što trenutno ne govorite ruski jezik nije prepreka da se prijavite za besplatne studije u Rusiji.

Svi oni koji za sada ne govore i ne razumeju ruski imaće priliku da ga nauče u okviru pripremne nastave na posebnom pripremnom fakultetu specijalizovanom za obuku stranaca.

Učenje ruskog jezika u Rusiji je, takođe, besplatno, a trajaće godinu dana i uključivaće detaljno izučavanje ruskog. Ceo proces, naravno, dodatno će olakšati činjenica da ćete se nalaziti u Rusiji, te ćete ruski čuti svuda oko sebe, što će olakšati i ubrzati njegovo usvajanje. 

image