Rusija

Moskva: Milion tona ruskog žita biće dostavljeno tamo gde je najpotrebnije

Rusija će ispuniti svoje obećanje i do kraja godine besplatno će snabdevati šest afričkih zemalja sa više od 200.000 tona žita, istakao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin
Moskva: Milion tona ruskog žita biće dostavljeno tamo gde je najpotrebnijeGetty © David Rogers/Getty Images

U toku je procedura dostavljanja milion tona ruskog žita na preradu Turskoj, nakon čega će ono biti poslato u zemlje kojima je najpotrebnije, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin. 

"Prvo bih potvrdio da ovo nije deo Crnomorske inicijative, Istanbulskih sporazuma. Ovim potvrđujemo našu nameru da pomognemo zemljama u razvoju, pre svega u Africi, ali i na drugim kontinentima u borbi sa nestašicom hrane", rekao je on tokom konferencije za novinare, prenosi TASS.

"Ova procedura je u toku", rekao je on, dodavši da će se rusko žito "dopremati zemljama kojima je zaista potrebno, a ne zemljama sa zasićenim tržištem, kojima je isporučeno ukrajinsko žito ranije ove godine".

Moskva će ispuniti svoje obećanje da do kraja godine besplatno snabde šest afričkih zemalja sa više od 200.000 tona žita, istakao je Veršinjin.

"To će biti učinjeno u potpunosti o trošku Rusije", istakao je.

image
VV inauguration
banner