Kadirov: Surovikin je pravi vojni general koji se ne plaši kritika

Lider Čečenije nazvao je odluku o povlačenju trupa sa desne obale Dnjepra teškom, ali ispravnom

Lider Čečenije Ramzan Kadirov se, komentarišući rešenje o povlačenju ruskih trupa iz Hersonske oblasti, složio se sa mišljenjem osnivača "Vagner" grupe Jevgenijom Prigožinom, rekavši da je to teška, ali ispravna odluka.

"Potpuno se slažem sa mišljenjem gospodina Prigožina o Surovikinovoj odluci. Jevgenij Viktorovič je veoma precizno primetio da je Surovikin spasao hiljadu vojnika koji su stvarno bili okruženi. Nakon što je odvagao sve argumente 'za' i 'protiv', general Surovikin je napravio težak, ali ispravan izbor između besmislenog žrtvovanja zarad zvučnih izjava i neprocenjivih života vojnika", napisao je Kadirov na Telegramu.

Kadirov je Herson nazvao "veoma zahtevnim područjem koje je teško snabdevati municijom i gde je teško da se formira snažna i pouzdana odbrambena zona".

"Od prvih dana  specijalne operacije, svima je bila poznata činjenica da je Herson težak teren za borbu. I vojnici iz mojih jedinica su rekli da je veoma teško boriti se na tom području. Cena bi bili brojni ljudski životi. I takva prognoza nam ne odgovara. Zato mislim da se Surovikin ponaša kao pravi vojni general, ne plaši se kritike. On je odgovoran za ljude. On bolje zna", dodao je čečenski lider.

Kadirov se na kraju zahvalio ruskom komadantu na njegovoj brizi o vojnicima.

"Hvala, Sergej Vladimiroviču, što brinete o momcima! Izvršićemo naređenje vrhovnog komandanta, nećemo prestati da udaramo neprijatelja i nećemo se umoriti", poručio je.

Vrhovni komandant Zajedničke grupe snaga u oblastima specijalne vojne operacije Sergej Surovikin izjavio je da je neophodno povlačenje ruskih trupa na levu obalu reke Dnjepar, ocenivši da su zdravlje i život ruskih vojnika prioritet.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je Surovikinu da preduzme sve mere za bezbedno prebacivanje trupa u hersonskom pravcu sa desne na levu obalu Dnjepra.

Biznismen Jevgenij Prigožin rekao je da "odluka o povlačenju trupa sa desne obale Dnjepra nije laka, ali ukazuje na spremnost komande da preuzme odgovornost za živote vojnika".

Ruske vlasti su sredinom oktobra odlučile da presele stanovnike četiri opštine na desnoj obali Dnjepra duboko u Hersonsku oblast i druge subjekte Rusije zbog stalnih ukrajinskih granatiranja, rizika od poplava u slučaju udara na branu hidroelektrane Kahovskaja i mogućnost izolacije Oružanih snaga Rusije na levoj obali.