Rusija

Zaharova: Vraćanje kredibiliteta G20 vidimo kao osnovni zadatak naše delegacije

Ruska delegacija se nada da će samit proteći u duhu solidarnosti i namerava da predloži konkretne inicijative o izvozu žita i đubriva i daljoj energetskoj saradnji s Turskom
Zaharova: Vraćanje kredibiliteta G20 vidimo kao osnovni zadatak naše delegacijewww.globallookpress.com © MFA Russia

Na predstojećem samitu G20 ruska delegacija fokusiraće se na vraćanje normalnog dijaloga unutar organizacije i stvaranje uslova za produktivne razgovore, rekla je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.  

"Nameravamo da na svaki mogući način doprinesemo ovakvom razvoju događaja, oslanjajući se na podršku istomišljenika, partnera u BRIKS-u i drugim zemljama s tržištima u razvoju", navodi se u zvaničnom saopštenju na sajtu MSP.

Svetski aktuelne destruktivne tendencije i težak položaj globalne ekonomije značajno smanjuju produktivnost Grupe dvadeset. Utiču na stabilnost tržišta sirovina, lanaca snabdevanja i finansijskog sistema.

"Većina problema je posledica grubih i pogrešnih ekonomskih proračuna, nelojalne konkurencije i otvorene konfrontacije SAD i EU na međunarodnoj sceni", istakla je Zaharova.

"Odlučni smo da težimo jačanju statusa G20 kao vodećeg multilateralnog ekonomskog foruma, da sprečimo pokušaje politizacije njegovih aktivnosti, koji bi bili u sebičnom interesu uskih krugova", dodala je portparolka ruskog MSP. 

Zvanična Moskva se nada da će samit proteći u duhu solidarnosti i dobre međusobne saradnje, što bi doprinelo stvaranju multipolarnog sveta i demokratizaciji međunarodnih ekonomskih odnosa.

Rusija će na samitu G20 istupiti s konkretnim inicijativama o daljoj saradnji Moskve i Ankare u sferi energetike i izvoza žita i đubriva.

"Rusija će potvrditi svoju spremnost da na komercijalnoj i humanitarnoj osnovi ostane pouzdan dobavljač prehrambenih proizvoda i energenata na inostranim tržištima", istakla je Zaharova i dodala da će RF odbijati sve strane pritiske, pa i one koji bi se mogli vršiti uz pomoć manipulacije cenama.

"Biće objavljene konkretne inicijative, uključujući povećanje saradnje s Turskom u oblasti gasa i organizovanja izvoza velikih pošiljki žitarica i đubriva. Ističemo važnost demonopolizacije aktuelne ekonomske situacije u svetu i izgradnje logističkih ruta, tehnoloških klastera i platnih sistema koji bi bili nezavisni od političkih turbulencija", zaključila je portparolka ruskog MSP.

image