Ministarstvo odbrane Rusije: Amerika seli biološka istraživanja u Afriku, nikom ne podnose račune

Ministarstvo odbrane i danas skreće pažnju na američka biološko-hemijska istraživanja, koja SAD sprovode u Ukrajini, Africi, ali i na svojoj teritoriji. Odgovora, kako kažu iz Moskve, još uvek nema

Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je danas da Sjedinjene Američke Države otvaraju posebne administrativne i tehničke strukture za biološka istraživanja, čiji se rad može koristiti i za napade protiv drugih naroda i država.

Prema poslednjim informacijama Moskve, ova istraživanja se sada prebacuju iz Ukrajine na teritoriju Afrike, i to u Južnu Afriku, Ugandu, Kamerun, Sijera Leone i Demokratsku Republiku Kongo.

Ministarstvo odbrane Rusije ističe i da se Vašington ne odaziva na pozive Rusije da odgovori na određena pitanja koja se tiču ovih istraživanja, a što je Vašington u obavezi da uradi u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju. Moskva dodaje da se u tom kontekstu pojavljuje sve više i više pitanja kada je reč o "vojno-biološkim aktivnostima SAD na teritoriji Ukrajine". 

Kao primer, uzima se kalifornijska laboratorija, koja je nedavno došla u posed više od 20 patogenih mikroorganizama, za šta SAD nisu navele adekvatan razlog. 

Takođe, Ministarstvo odbrane Rusije skrenulo je pažnju da SAD planiraju da formiraju posebnu biblioteku zatvorenog tipa na temu hemijske i biološke bezbednosti, koja će uključivati, između ostalog, i rezultate eksperimenata sa pojedinim virusima.

Moskva još poručuje da američki Stejt department pokušava da sakrije svoje tragove u svim ovim istraživanjima, te se kao strane koje su direktno uključene u te procese pojavljuju neprofitne, nevladine organizacije i druge kompanije.

Kao rezultat novih istraga, iz Rusije takođe poručuju da su otkriveni dodatni podaci o tome ko je sve bio uključen u hemijsko-biološka istraživanja na teritoriji Ukrajine. Na spisku su i zamenik načelnika sanitarno-epidemiološke uprave ukrajinske vojske Mihail Usatij, izvršni direktor Ukrajinskog instituta politike socijalnog zdravstva Tatjana Kirjazova, koja je zajedno sa Amerikancima rukovodila istraživanjima patogena u Odesi. Na listi je i Kevin Olival iz Ekohelf Alijans (EcoHealth Alliance) i Tomas Vol, zavnični predstavnik Blek end vič (Black and Veatch) u Ukrajini.