Sankcije im ne mogu ništa: Rusija pronašla način za uvoz proizvoda sa Zapada

Vrednost uvoza preko trećih zemalja iznosi 12,6 milijardi dolara, a uvezeno je 1,6 miliona tona robe

Obim paralelnog uvoza u Rusiji mogao bi da premaši vrednost od 15 milijardi dolara do kraja godine, rekao je u četvrtak novinarima prvi zamenik šefa Federalne carinske službe Rusije, Ruslan Davidov.

Paralelni uvoz omogućava isporuku proizvoda traženih na ruskom tržištu preko trećih zemalja bez dozvole vlasnika robne marke. Na primer, ruskim prodavcima je dozvoljeno da kupuju "Ajfon" telefone iz Turske umesto da ih pazare direktno od dobavljača.

Ruska vlada je još u martu legalizovala paralelni uvoz kako bi zadovoljila potražnju za stranom robom nakon što su mnogi međunarodni brendovi počeli da obustavljaju poslovanje u Rusiji zbog sankcija Zapada.

Mera podrazumeva uvoz originalne robe, ali kroz alternativne kanale snabdevanja. Spisak robe za paralelni uvoz odobrava Ministarstvo trgovine Rusije i može se izmeniti kada se ukaže potreba za novim proizvodom. Međutim, određeni brend se može dodati na listu paralelnog uvoza samo ako je kompanija njegovog vlasnika napustila rusko tržište, zaustavila isporuke ili proizvodnju u Rusiji.

"Podaci do kraja oktobra pokazuju da vrednost paralelnog uvoza iznosi 12,6 milijardi dolara, a količina robe 1,6 miliona tona... Prema opreznoj prognozi, vrednost će do kraja godine premašiti 15 milijardi dolara i više od 2,0 miliona tona", rekao je Davidov.

Prvi zamenik šefa Federalne carinske službe Rusije, Ruslan Davidov, ranije je govorio da je obim paralelnog uvoza svakog meseca, do marta, rastao za oko 12 posto.

Od marta, lista paralelnog uvoza je nekoliko puta proširena, raznim proizvodima, najčešće kućnim aparatima, elektronikom, robom široke potrošnje, kozmetikom, parfemima, pa čak i oružjem.

Ministarstvo trgovine je nedavno dopunilo ovu listu uključivši na nju nekoliko vodećih brendova alkoholnih pića i igračke popularnih američkih kompanija, među kojima su "Marvel", "Dizni Piksar" i "Di-si Komiks".