Rusija

Putin o eskalaciji na Bliskom istoku: Jasan primer neuspeha američke politike (VIDEO)

Amerika je pokušala da monopolizuje nagodbu Izraela i Palestine, ali, nažalost, nije se bavila pronalaženjem kompromisa prihvatljivih za obe strane, istakao je ruski predsednik
Putin o eskalaciji na Bliskom istoku: Jasan primer neuspeha američke politike (VIDEO)© TANJUG/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Izuzetno žalimo zbog zaoštravanja situacije u Izraelu, ali to je jasan primer neuspeha američke politike na Bliskom istoku, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa iračkim premijerom Mohamedom al Sudanijem.

"Ukrajinska kriza se nastavlja i, nažalost, vidimo naglo pogoršanje situacije na Bliskom istoku. Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ovo jasan primer neuspeha politike Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, koji su pokušali da monopolizuju nagodbu, ali, nažalost, nisu se bavili pronalaženjem kompromisa prihvatljivih za obe strane", kazao je Putin i dodao da se sastanak sa iračkim premijerom odvija u kontekstu globalne krize.

Putin je dodao da su SAD promovisali sopstvene ideje i vršili pritisak na obe strane.

Ruski predsednik je istakao da akcije Vašingtona nisu uzele u obzir "fundamentalne interese palestinskog naroda".

"Pre svega mislim na potrebu sprovođenja odluka Saveta bezbednosti UN o stvaranju nezavisne suverene palestinske države", objasnio je ruski predsednik.

Putin je pozvao sve strane u sukobu u Izraelu da "štetu po civilno stanovništvo svedu na nulu". 

Irački premijer je doputovao danas u Moskvu, a na aerodromu Vnukovo 2 sačekali su ga specijalni predstavnik ruskog predsednika za Bliski istok i Afriku, zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Bogdanov i ruski ambasador u Iraku Elbrus Kutrašev.

Porptarol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin i irački premijer Mohamed al Sudani razgovarati o bezbednosti u regionu, kao i o energetskim i logističkim pitanjima.

"Političari će se ponovo sastati 11. oktobra, kada će učestvovati na plenarnoj sednici Ruske energetske nedelje", kazao je Peskov.

Naime, Putin je tokom govora na plenarnoj sednici diskusionog kluba "Valdaj" rekao da Rusija dugi niz decenija održava bliske i poverljive odnose sa Irakom. 

"Moskva nastoji da obezbedi stabilnost u Iraku, na osnovu koje će se razvijati ekonomija i socijalna sfera", istakao je ruski predsednik.

image