Šojgu: Udvostručena sposobnost vojno-transportne avijacije (VIDEO)

Ruski ministar odbrane izvršio je inspekciju proizvodnje aviona Il-76MD-90A i popravku An-124-100 u Uljanovsku

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu održao je u Uljanovsku sastanak sa rukovodstvom Ujedinjene avio-kompanije (UAC) o pitanjima povećanja sposobnosti vojno-transportne avijacije (VTA), saopštilo je ministarstvo.

"Tokom radnog putovanja u grad Uljanovsk, ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu proverio je sprovođenje državnog odbrambenog naloga u preduzeću Il-Aviastar PJSC Ujedinjene avio korporacije, deo državne korporacije 'Rostec'. Ministar je pregledao proizvodnju aviona Il-76MD-90A, kao i remont aviona An-124-100", navodi se u saopštenju.

Šojgu je naveo da su Oružane snage RF, uzimajući u obzir Specijalnu vojnu operaciju, udvostručile opterećenje vojno-transportne avijacije, još od Sovjetskog Saveza.

"Potrebno je povećati flotu aviona vojne avijacije Ruske Federacije zbog najnovije modifikacije Il-76. Oni već pokazuju odlične borbene karakteristike, ali postoje mogućnosti za nastavak poboljšanja tih mašina, za povećanje njihovog dometa i nosivosti", ukazao je.

Prema njegovim rečima, broj teških transportnih aviona An-124 u Rusiji trebalo bi da se udvostruči do 2025. godine.

"Osim toga, danas moramo da donosimo odluke i razmatramo sva pitanja u vezi sa teškim transportnim avionima An-124. Do 2025. moramo udvostručiti njihov broj zbog činjenice da sada imamo motore, pa samim tim imamo mogućnosti i kapacitete da modernizujemo te avione", napomenuo je Šojgu.

Kako je navelo ministarstvo, generalni direktor UAC Jurij Sljusar izvestio je Šojgua da se danas avioni Il-76MD-90A, predviđeni proizvodnim programom za 2023. godinu, proizvode u Avijastaru u različitom stepenu spremnosti.

"Ove godine avion predviđen za isporuku ući će u službu trupa u rokovima utvrđenim ugovornim obavezama", zaključili su u ministarstvu.