Putin: Rusija i Kirgizija prelaze na trgovinu u nacionalnim valutama (VIDEO)

Ruska Federacija je najveći investitor u kirgišku ekonomiju, kazao je ruski predsednik tokom sastanka sa liderom Kirgizije Sadirom Japarovom

Ruska Federacija i Kirgizija prelaze na trgovinu u nacionalnim valutama, najavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa liderom Kirgizije Sadirom Japarovom.

"Naše zemlje prelaze na nacionalne valute u trgovinskim obračunima i grade stabilne kanale kreditne i bankarske saradnje. Kao rezultat toga, udeo rublje u komercijalnim transakcijama dostigao je impresivnih 83 odsto", kazao je ruski lider.

Putin je dodao da je trgovinski promet između Moskve i Biškeka samo u prvih šest meseci ove godine porastao za skoro 18 odsto.

"Rusija je jedan od vodećih trgovinskih i ekonomskih partnera Kirgizije. Prošle godine trgovinski promet je porastao za 37 odsto, na rekordnih skoro tri i po milijarde dolara. A u prvoj polovini ove godine porastao je još 17,9 odsto", naveo je.

Ruski predsednik je napomenuo da je Rusija najveći investitor u kirgišku ekonomiju. 

"Oko 36 odsto svih akumuliranih stranih direktnih investicija u Kirgiziji čine ruske kapitalne investicije. Isporuka ruskog goriva vrši se po povlašćenim uslovima, bez naplate dažbina i planirano je da nivo snabdevanja bude isti kao prošle godine", precizirao je Putin, napomenuvši da je prošle godine Rusija izvezla oko 1,2 miliona tona goriva toj zemlji.

Putin se osvrnuo i na rusku bazu "Kant" u toj zemlji, istakavši da ta vojna ispostava daje značajan doprinos jačanju odbrambenih sposobnosti Kirgizije.

"Ruska vojna baza daje značajan doprinos jačanju odbrambenih sposobnosti republike, osiguravanju bezbednosti i stabilnosti u celom regionu Centralne Azije i borbi protiv izazova i pretnji kao što su terorizam, ekstremizam, trgovina drogom i organizovani kriminal", napomenuo je predsednik Rusije. 

Putin je dodao da Moskva veoma ceni sve ono što je Kirgizija uradila tokom predsedavanja Zajednicom nezavisnih država.

Ranije tokom dana, ruski predsednik je odlikovao kirgiškog kolegu Ordenom časti.

Kako se navodi, orden je dodeljen za značajan doprinos jačanju odnosa strateškog partnerstva i savezništva među državama i razvoju integracionih procesa na evroazijskom prostoru.

Predsednici Rusije i Kirgizije Vladimir Putin i Sadir Japarov sastali su se danas u državnoj rezidenciji Ala-Arča u Biškeku. 

U Kirgiziju je stigao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, kako bi učestvovao na ovogodišnjem samitu Zajednice nezavisnih država (ZND).

Kako prenose ruski mediji, šef ruske diplomatije već je prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova zemalja ZND-a. Nakon sastanka on je održao kratku konferenciju za medije, a više o tome pročitajte ovde

Tokom dana planiran je i razgovor predsednika RF Putina sa liderom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Glavna tema biće situacija u Nagorno-Karabahu i položaj ruskih mirotvoraca u tom regionu. 

Ipak, kako je ranije javljeno, premijer Jermenije Nikola Pašinjan neće prisustvovati samitu.

U petak, Putin će se sastati sa predsednikom Tadžikistana Emomali Rahmonom. Biće reči o situaciji u regionu i ruskoj bazi na teritoriji te države.

Na ovogodišnjem samitu ZND-a učestvovaće predsednici Rusije, Azerbejdžana, Belorusije, Kirgizije, Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.