Rusija

Putin: Ojačati veze Rusije i Belorusije i odupreti se svim pokušajima falsifikovanja istorije

Ruski predsednik je napomenuo da narode dveju zemalja povezuje bratsko prijateljstvo i zajedničke duhovne vrednosti
Putin: Ojačati veze Rusije i Belorusije i odupreti se svim pokušajima falsifikovanja istorije© Kremlin Pool/via Global Look Press

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je učesnike, organizatore i goste međunarodnog foruma "Istorija za budućnost, Rusija i Belorusija", napominjući da je danas, s obzirom na spoljne pritiske, izuzetno važno jačanje višestrukih veza te dve zemlje, prenosi TASS.

"Naše narode od pamtiveka vezuje bratsko prijateljstvo, zajedničke kulturne i duhovne vrednosti, uzajamna podrška i stalna solidarnost u najtežim vremenima. Danas, u uslovima neviđenog spoljnog pritiska, izuzetno je važno jačati državu Unije, naše višestruke veze, čuvati istinu o Drugom svetskom ratu i njegovim herojima za buduće generacije, i čvrsto se odupreti svim pokušajima falsifikovanja istorije", poručio je Putin, a poruka je objavljena na sajtu Kremlja.

Ruski predsednik je dodao da će obe države uvek biti ponosne na slavne, herojske stranice zajedničke istorije, sećati se podviga sovjetskih vojnika koji su slomili nacizam i dali čovečanstvu radost mirnog života.

Putin je izrazio uverenje da će sadašnji forum, koji je okupio poznate naučnike, diplomate, čelnike univerziteta, predstavnike javnih organizacija, biti održan na kreativan, konstruktivan način i da će postati autoritativna međunarodna platforma za formiranje novih pristupa proučavanju istorije.

Međunarodni forum "Istorija za budućnost. Rusija i Belorusija", koji organizuju Rusko vojno istorijsko društvo (RVIO) i belorusko društvo "Znanje", održava se danas u Minsku. Cilj te manifestacije je jačanje saradnje Rusije i Belorusije u očuvanju zajedničke istorije i kulturnih vrednosti.

image