Moskva: NATO oružje u rukama terorista nije naša propaganda već realnost

Zapadno oružje stiže u Ukrajinu bez ikakve prepreke i kontrole, upozoravaju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je da postoji realna pretnja da oružje i vojna oprema koji se šalju Kijevu mogu da završe u rukama  terorista.

"Organizatori isporuke oružja i vojne opreme Kijevu ne mogu a da ne shvataju pretnju da moćno i visoko precizno oružje može da padne u ruke ultradesničarskih nacionalnih radikala, terorista i bandi ne samo u Ukrajini, već bilo gde. Ovo nije 'lažna' ili 'ruska propaganda', kako je Zapad stekao naviku da nazove svaku informaciju koja im ne odgovara", navodi se u saopštenju.

U saopštenju, objavljenom nakon izveštaja da je Norveška poslala vojnu pomoć Ukrajini, navodi se da su isporuke oružja i opreme, kako sovjetske proizvodnje koja je zastarela, tako i najsavremenijeg zapadnog naoružanja, primer neprincipijelnog, neodgovornog i kratkročnog pristupa situaciji u Ukrajini, evropskoj i međunarodnoj bezbednosti uopšte.

Norveško i drugo zapadno oružje koje je isporučeno i koje će biti isporučeno Oružanim snagama Ukrajine bez ikakve prepreke može da se koristi za činjenje ratnih zločina i izazivanje eskalacije i proširenja sukoba, naveli su u saopštenju predstavnici ruske ambasade u Norveškoj.

"Norveška naoružava i obučava ljude koji ubijaju Ruse, vojne i civile, dok za hiljadu godina odnosa naših naroda Rusija nikada nije okrenula oružje prema Norveškoj, osim prilikom oslobađanja svog severnog regiona od okupacije nacističke Nemačke. Predstavnici zvaničnog Osla, na sreću, jasno razumeju i javno govore da nema direktne vojne pretnje Norveškoj od Rusije. Zauzvrat, potvrđujemo da Moskva dosledno posmatra Sever kao zonu mira, stabilnosti i niske napetosti, otvorenu za dobrosusedske i obostrano korisne odnose sa svim državama koje su spremne da ih grade na osnovu međusobnog poštovanja i uvažavanja interesa", poručili su predstavnici ambasade.