Peskov: Kijev ne želi pregovore, specijalna vojna operacija se nastavlja

Portparol Kremlja istakao da Rusija ne vidi nikakve promene u stavu Ukrajine o dijalogu sa Moskvom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas na konferenciji za novinare da Moskva može da okonča specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nakon postizanja ciljeva, kao i da nema promena u odnosima između Kijeva i Moskve.

"Sukob u Ukrajini odnosno specijalna vojna operacija, po našem mišljenju, može da se okonča nakon postizanja ciljeva težim putem ili postizanjem ciljeva mirovnim pregovorima što je takođe moguće, ali su oni, kao što znamo, nemogući zbog stava ukrajinske strane", rekao je Peskov.

Naglasio je da Kremlj ne vidi nikakve promene u stavu Kijeva o dijalogu sa Moskvom.

"Ne beležimo nikakve promene u stavu Kijeva u odnosu na Moskvu. Kijev ne želi pregovore, dakle specijalna vojna operacija se nastavlja", poručio je ruski zvaničnik.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa razlozima neučešća ruskog lidera na samitima G20 i APEK, portparol Kremlja odgovorio je da je odluka doneta zbog predsednikovog rasporeda i potrebe da bude u Rusiji, a da će zvanični predstavnik ruske delegacije na samitu na Baliju biti Sergej Lavrov dok će delegaciju na Tajlandu predvoditi prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov. 

Portparol Kremlja je, komentarišući negativne ocene pojedinih analitičara o odluci o povlačenju trupa preko Dnjepra u hersonskom pravcu, rekao da ima mnogo stručnjaka ali su mišljenja različita i ponovosio da se specijalna vojna operacija nastavlja.

"Ima mnogo različitih stručnjaka, ima onih koji kažu jedno i onih koji kažu drugačije. Ne bismo da komentarišemo ni jedno ni drugo, specijalna vojna operacija se nastavlja", rekao je Peskov i negativno odgovorio na pitanje da li Kremlj smatra ponižavajućim napuštanje Hersona.

Hersonska oblast je upisana u ustav

Peskov je poručio da je status Hersonske oblasti upisan u ustav i da se ne može menjati.

"Hersonska oblast je subjekt Ruske Federacije. Zakonski, ovaj predmet je fiksiran, definisan. Nema i ne može biti nikakvih promena", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li Rusija i dalje čitavu Hersonsku oblast smatra svojom teritorijom i da li će zakonski propisati status oblasti na desnoj obali Dnjepra.

Komandant Zajedničke grupe ruskih snaga general armije Sergej Surovikin izjavio je u sredu da je doneta odluka o odbrani leve obale Dnjepra kako bi se sačuvali životi vojnika. Pre toga, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je Surovikinu da preduzme sve mere za bezbedno prebacivanje trupa u hersonskom pravcu sa desne na levu obalu Dnjepra.

Pritisak SAD na Rusiju ne doprinosi stabilizaciji na ekonomskim tržištima

"Odluka SAD da ruskoj ekonomiji oduzmu status tržišne privrede vrši pritisak na Rusku Federaciju, što ne doprinosi stabilizaciji na svetskom ekonomskom tržištu", izjavio je Peskov.

Prethodno je Ministarstvo trgovine SAD saopštilo da ruskoj privredi oduzima status tržišne ekonomije zbog "povećanog uticaja države na nju". Ta američka odluka će, prema ruskom ministarstvu, dati priliku Sjedinjenim Američkim Državama da "punom snagom" primene nacionalno zakonodavstvo protiv Rusije i smanje pritisak na američka preduzeća zbog "nepoštenih uvoznih operacija".

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je da će ova "nelogična odluka povećati neravnotežu na svetskom tržištu". Ambasador je objasnio da misli na rast cena, poremećaje u lancima snabdevanja i probleme u oblasti bezbednosti hrane.

U toku pregovori o produženju sporazuma o žitu

Govoreći o trenutnom stavu Rusije o sporazumu o žitu i o tome da li Rusija namerava da nastavi učešće i nakon 18. novembra, Peskov je poručio da odluka o mogućem produženju dogovora neće biti objavljena, a da su pregovori u toku.

"Hoćete da objavimo odluku? Ne, takve odluke se ne objavljuju, mi to nećemo raditi. Pregovori su u toku, potrebno je rešiti niz pitanja u vezi sa takozvanim dogovorom o žitu koji nas se tiče. Postoji kontrarazumevanje naših kolega u UN, pa se radi u tom pravcu", pojasnio je Peskov. 

Ugovor o žitu, koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Zajednički centar u Istanbulu odgovoran je za koordinaciju kretanja brodova, a ugovor ističe 19. novembra.

Rusija je 30. oktobra saopštila da obustavlja učešće u izvozu proizvoda iz ukrajinskih luka nakon terorističkog napada Kijeva na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u vodama Sevastopolja. Kasnije je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da Rusija ipak nastavlja učešće u spozarumu o žitu. Prema Kremlju, informacije da je Kijev dao uveravanja da neće koristiti humanitarne koridore za transport žita u vojne svrhe dobijene su preko ruskog Ministarstva odbrane.

"Megafonska diplomatija" narušava efikasnost dijaloga između Rusije i SAD

Peskov je odgovorio i na najave o razmeni zatvorenika između Rusije i SAD, rekavši da "'megafonska diplomatija' narušava efikasnost postojećih kanala komunikacije između Rusije i SAD.

"Postoje kanali, oni moraju biti diskretni, jedino tako mogu da se postignu rezultati. 'Megafonska diplomatija' u ovom slučaju narušava efikasnost ovih kanala. Mi uvek ozbiljno shvatamo sve predloge. I sa našim ozbiljni predlozima Vašington je dobro upoznat", naglasio je on.

Američki predsednik Džo Bajden ranije je rekao da se "nada da će posle izbora za Kongres SAD moći ozbiljnije da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o pitanju razmene zatvorenika".