Hamas se obratio Putinu: Cenimo Vaš stav i napore da se zaustavi agresija

Hamas poručuje da su Palestinci zahvalni ruskom lideru za to što se zalaže za deblokadu Pojasa Gaze

Hamas je uputio poruku predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, izražavajući zahvalnost za to što se ruski predsednik zalaže za prekid "sistemske i varvarske cionističke agresije protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze".

"Mi iz pokreta Hamas cenimo stav predsednika Rusije Vladimira Putina o aktuelnoj cionističkoj agresiji protiv našeg naroda. Cenimo to što ne prihvata blokadu Pojasa Gaze, to što je protiv prekida isporuke humanitarne pomoći i protiv napada na nenaoružane civile. Takođe potvrđujemo da pozdravljamo neumorne napore Rusije, koje su usmerene na prekid sistemske i varvarske cionističke agresije protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju Hamasa na Telegramu.

Podsetimo, Ruska Federacija više puta do sada je govorila da osuđuje napade na civile, ali s obe strane, te da, iako Izraelci imaju pravo na samoodbranu, ono što se danas dešava u Gazi nije prihvatljivo. Moskva ističe da je potrebno što pre zaustaviti sukob, pristati na pregovore, uz istovremeno poštovanje odredbi Saveta bezbednosti UN.

Kako je to rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, u zoni palestinsko-izraelskog konflikta formirana je samo jedna država - Izrael, iako su Ujedinjene nacije pre više decenija donele odluku da u tom regionu treba formirati još jednu - palestinsku državu. Nepoštovanje odredbi SB UN dovelo je do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, te bi rešenje trebalo tražiti u uspostavljanju palestinske države i poštovanju normi UN.