Putin: Ukrajinska ofanziva propala, naše pozicije u zoni SVO sve bolje

Kijev priprema nove napade, ali mi smo spremni da odgovorimo, a, ukoliko bi došlo do sukoba sa SAD, onda to ne bi ličilo na SVO, već na jedan sasvim drugačiji rat, kaže ruski lider

Kijev priprema nove ofanzivne operacije u nekoliko pravaca na frontu, ali ukrajinska ofanziva je u celini do sada "potpuno propala", izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ruska vojska, s druge strane, poboljšava svoju poziciju duž cele linije fronta, i u pravcu Kupjanska, i Zaporožja i Avdejevke, i to je ono što nazivamo "aktivnom borbom".

Spremni smo da odgovorimo na nove napade Ukrajinaca, rekao je Putin u razgovoru sa novinarom Pavlom Zarubinom.

Predsednik Rusije takođe je iskoristio ovu priliku da se još jednom zahvali svim borcima i Oružanim snagama Rusije za njihovu hrabrost i herojstvo i pritom istakao da posebna zahvalnost ide onima koji se bore na prvoj liniji fronta.

Amerikanci huškaju Evropljane na rat sa Kinom

Amerikanci nagovaraju "članove NATO-a na borbu sa Kinom, ali trgovinska saradnja sa Kinom i Rusijom raste, zbog čega oni ne žele da se svađaju", kaže Putin. 

Ideja da bi SAD mogle da u isto vreme ratuju sa Rusijom i Kinom je glupost, dodaje on, ali i upozorava da, ukoliko takva misao zaista pada na pamet Amerikancima, onda je to nešto zbog čega treba biti oprezan. 

"Mislim da zdravim ljudima takva misao ne može pasti na pamet", rekao je ruski lider. 

Ipak, podsetimo, komisija američkog kongresa predložila je Vašingtonu da se spremi za potencijalno istovremeni rat sa Pekingom i Moskvom, dodajući da bi pažnju trebalo obratiti i na nuklearni sukob. 

"Mi se spremamo za rat, zato što sledimo onaj poznati drevni princip koji kaže: Ako želiš mir, spremaj se za rat. Ali, mi polazimo od toga da želimo mir", zaključuje predsednik Rusije.

Govoreći o eventualnom sukobu sa SAD, predsednik Rusije kaže da u tom slučaju ne bi bilo reči ni o kakvoj specijalnoj vojnoj operaciji, već jednom "sasvim drugom ratu".

Takođe, on je skrenuo pažnju da se Rusija i Kina ne objedinjuju u nekakav vojno-politički blok, za razliku od Zapada. 

Prokomentarisao je i situaciju na Bliskom istoku, rekavši da je situacija tamo u potpunosti drugačija od SVO u Ukrajini, jer je konflikt na Bliskom istoku je skroz drugačijih razmera.