Rusija

Rusija ograničila uvoz ribe i morskih plodova iz Japana

Moskva se pridružila Pekingu u predostrožnim, privremenim restriktivnim merama na uvoz japanskih plodova mora zbog ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima
Rusija ograničila uvoz ribe i morskih plodova iz JapanaGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Rusija od danas uvodi privremena ograničenja na uvoz ribe i morskih plodova iz Japana zbog ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima, javlja ruska Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu "Roseljhoznadzor".

"Roseljhoznadzor" se na ovaj način pridružio predostrožnim, privremenim restriktivnim merama Narodne republike Kine u vezi sa uvozom ribe i morskih plodova iz Japana, prenose "RIA Novosti".

Mere će biti na snazi dok ne budu pružene "sveobuhvatne informacije neophodne za potvrdu bezbednosti", u skladu sa zahtevima Evroazijske ekonomske unije. Do tada, stručnjaci "Roseljhoznadzora" će posebno proveravati sve proizvode.

Tokio od avgusta u okean izbacuje vodu koja se nakupila kao rezultat hlađenja reaktora za hitne slučajeve nuklearne elektrane Fukušima, gde se 2011. godine dogodila nuklearna katastrofa. Ceo proces trajaće oko 30 godina.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) je saopštila da je ovo ispuštanje vode potpuno u skladu sa međunarodnim standardima, ali je Kina, glavni uvoznik japanskih morskih plodova, uvela potpunu zabranu njihovog uvoza i prerade.

Udeo Rusije u japanskom izvozu morskih plodova je 0,1 odsto.

image