Rusija

"Vagner" obučava policiju u pograničnim ruskim oblastima

Te aktivnosti već su počele u ruskim regionima Belgorod i Kursk, rekao je osnivač grupe Jevgenij Prigožin
"Vagner" obučava policiju u pograničnim ruskim oblastimaGetty © Christopher Furlong

Osnivač grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je da će njegova organizacija obučavati policajce i graditi utvrđenja u dve ruske oblasti koje se graniče sa Ukrajinom, prenosi AFP.

"Privatna vojna kompanija Vagner pomoći će stanovništvu pograničnih teritorija da prođe obuku, izgradi objekte, pripremi ljude i organizuje policiju", rekao je Prigožin, a prenelo je odeljenje za štampu njegove kompanije "Konkord". 

Prema njegovim rečima, nove aktivnosti već su počele u ruskim regionima Belgorod i Kursk, koje poslednjih meseci, kako tvrdi Moskva, redovno gađa ukrajinska vojska.

"Ko želi mir, sprema se za rat. Uvek morate biti spremni da branite svoju zemlju", dodao je Prigožin.

Francuski "Figaro" prenosi da se od 2014. grupa "Vagner" optužuje da služi režimu Vladimira Putina, i to, kako navode "od Sirije do Ukrajine, preko Afrike i Južne Amerike".

Poslednjih meseci grupa je aktivno delovala na ukrajinskom frontu, kao podrška ruskoj vojsci, piše francuski list i podseća da su Prigožina optuživali jer je obilazio ruske zatvore kako bi regrutovao zatvorenike da se bore u Ukrajini, u zamenu za smanjenje kazne.

Čini se da Prigožin ne mari za optužbe i kritike Zapada, štaviše, nekada ih namerno raspiruje, pa je tako izjavio "da se mešao u izbore u SAD i da će to nastaviti da čini". 

Za francuski list su Prigožinovi otvoreni nastupi znak da je "postao moćniji od početka sukoba u Ukrajini".

image