Nebenzja o odbacivanju ruske rezolucije u SB UN: Sada je jasno ko želi rat, a ko mir

Žalosno je što se Savet bezbednosti ponovo našao kao talac sebičnih težnji jednog bloka zapadnih delegacija, smatra stalni predstavnik Rusije pri UN

Glasanje u Savetu bezbednosti UN o nacrtu ruske humanitarne rezolucije kojom se poziva na prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba pokazalo je ko se zapravo zalaže za primirje i prekid bombardovanja Pojasa Gaze, a ko za sebične političke ciljeve, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Savet bezbednosti UN nije usvojio ruski nacrt rezolucije o zaoštravanju situacije u Izraelu i Gazi. Dokument su podržale Rusija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Gabon i Mozambik, dok su protiv bile SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan, a još šest zemalja bilo je uzdržano. 

"Smatramo da je današnje glasanje članova Saveta bezbednosti veoma značajno i jasno je pokazalo ko se zapravo zalaže za momentalno primirje, prekid bombardovanja Pojasa Gaze i pružanje bezuslovne humanitarne pomoći stanovništvu enklave i ko nastavlja da tvrdoglavo blokira jedinstveni signal Saveta, sprovodeći sebične političke ciljeva", kazao je Nebenzja.

Ruski diplomata je istakao da je žalosno što se Savet ponovo našao kao talac sebičnih težnji jednog bloka zapadnih delegacija. 

"Delegacije zapadnih zemalja stavile su tačku na očekivanja celog sveta da će Savet bezbednosti UN zaustaviti krvoproliće", naglasio je Nebenzja.

Ruski nacrt rezolucije, čiji su pokrovitelji 25 zemalja, uključujući Belorusiju, Egipat, Pakistan, Saudijsku Arabiju i Tursku, pozvale se u ime Saveta bezbednosti UN na "hitan, održiv i potpuno poštovan humanitarni prekid vatre na Bliskom istoku".

Rezolucija je osudila nasilje protiv civila, kao i sve akte terorizma i pozvala na bezbedno oslobađanje svih talaca. Osim toga, autori dokumenta su se zalagali za nesmetano pružanje i distribuciju humanitarne pomoći i stvaranje uslova za evakuaciju civila.