Rusija

Putin: Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom saradnjom uz poštovanje različitosti

Ruski lider je na forumu "Jedan pojas, jedan put" podržao ideju stvaranja velikog evroazijskog partnerstva kao prostora saradnje istomišljenika
Putin: Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom saradnjom uz poštovanje različitosti© kremlin.ru/ Фото: Григорий Сысоев, РИА «Новости»

Rusija i Kina dele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći na forumu "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

Putin je istakao da je kineska inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u skladu sa ruskim idejama o formiranju velikog evroazijskog prostora, gde će biti povezani različiti integracioni procesi, uključujući Evroazijski ekonomski savez, prenosi agencija "RIA Novosti".

Rusija i Kina se, kao i većina zemalja u svetu, zalažu za ravnopravnu, obostrano korisnu saradnju, kako bi se postigao univerzalno održiv i dugoročan ekonomski napredak i društveno blagostanje, uz poštovanje civilizacijske raznolikosti i prava svake države na svoj model razvoja, ističe Putin.

Kineska inicijativa, pokrenuta pre deset godina, je u skladu sa ruskim idejama da se stvori integracioni krug u kome bi se u potpunosti obezbedila sloboda trgovine, ulaganja i rada i uspostavila međusobno povezana infrastruktura, naglasio je Putin.

Rusija podržava predlog da se formira veliko evroazijsko partnerstvo kao prostor saradnje i interakcije istomišljenika, gde će biti povezani različiti integracioni procesi, naglasio je ruski predsednik. 

"Integraciona agenda u svom najširem smislu je sastavni deo ruske nacionalne strategije razvoja i jačanja našeg ekonomskog, tehnološkog i finansijskog suvereniteta, modernizacije i proširenja infrastrukture", naglasio je Putin.

Šta Rusija radi po tom pitanju?

Rusija je, kao najveća zemlja na svetu po teritoriji, od ozbiljnog značaja za sve njene partnere i prijatelje, poručio je Putin, siguran da je razvoj ove oblasti u Ruskoj Federaciji jednako važan za partnerske države.

Spomenuo je neke od ruskih dugoročnih planova, koji već počinju da se realizuju u praksi i usklađeno dopunjuju druge infrastrukturne projekte u evroaziji, uključujući i one promovisane u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put", koje partnerima i samoj Rusiji omogućavaju da stvori jedinstven transportni i logistički okvir.

U evropskom delu zemlje Rusija formira međunarodni koridor "Sever-jug" koji povezuje ruske luke na Baltiku i Arktiku sa lukama na obali Persijskog zaliva i Indijskog okeana. "Od našeg severnog grada Murmanska do iranskog Bandara Abasa biće obezbeđena besprekorna železnička komunikacija", ističe Putin.

Ruski predsednik se osvrnuo i na transportni meridijan koji će prolaziti kroz uralski region Rusije i Sibira. Rusija gradi i železničku prugu sa pristupom lukama Severnog ledenog okeana i poluostrva Jamal na severu Krasnojarske teritorije.

"Istovremeno, sa stranim partnerima radimo na izgradnji železničkih pravaca iz Centralnog Sibira u južnom pravcu – prema Kini, Mongoliji, lukama Indijskog i Tihog okeana", kaže Putin.

Svi pomenuti transportni koridori sa severa na jug – u evropskom delu Rusije, u Sibiru i na istoku – otvaraju mogućnost direktnog povezivanja i integracije Severnog morskog puta sa velikim logističkim čvorištima na jugu evroazijskog kontinenta i obalama Indijskog i Tihog okeana, ističe predsednik.

Putin je partnere Rusije pozvao ne samo da aktivno koriste njen tranzitni potencijal, već i da direktno učestvuju u njegovom razvoju. Rusija je spremna da, u tom slučaju, obezbedi pouzdano kretanje kroz zamrznutu vodenu površinu za druge brodove, komunikaciju i snabdevanje.

Stvaranje spomenutih međunarodnih i regionalnih logističkih i trgovinskih puteva objektivno odražava duboke promene koje se dešavaju u svetskoj ekonomiji, novu ulogu zemalja Azijsko-pacifičkog regiona, globalnog juga i drugih centara koji rastu i razvijaju se, poručuje Putin.

Ruski predsednik je zahvalio predsedniku Kine na pozivu i poželeo uspeh Kini u sprovođenju planova, ističući da je veliki značaj to što je kineska inicijativa, pokrenuta pre deset godina, uspešna i korisna mnogima, a doprineće pronalaženju zajedničkih i efikasnih rešenja i rešenju važnih regionalnih i međunarodnih problema.

image