Rusija

Lavrov stigao na Samit zemalja jugoistočne Azije: SAD glavna pretnja za region

Ruski ministar upozorio da igre SAD i NATO-a u regionu mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja ravnoteže međunarodnih odnosa
Lavrov stigao na Samit zemalja jugoistočne Azije: SAD glavna pretnja za regionwww.globallookpress.com © MFA Russia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je danas u Kambodžu, u kojoj će se održati dvodnevni Samit zemalja Istočne Azije. Ruska delegacija staviće akcenat na izazove sa kojima se trenutno susreće Azijsko-pacifički region uključujući i američko delovanje u njemu, prenose mediji.

Kako navodi zvanična Moskva, glavna pretnja za ovaj deo sveta predstavljaju pokušaji Vašingtona i njegovih saveznika da naruše ravnotežu međunarodnih odnosa u regionu.

Rusija takođe vidi opasnost od daljeg širenja NATO-a putem razvoja vojne infrastrukture u ovom regionu i njegovog spajanja sa saveznicima Alijanse uključujući i opciju širenja kroz AUKUS – trojni vojno-sigurnosni pakt SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije. Iz Moskve upozoravaju da to može dovesti do konfrontacija.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova dodala je da je današnji samit od izuzetne važnost za održavanje bezbednosti u uslovima multipolarnog sveta i da će Kremlj i ovaj put pokušati da razgovara o temama koje su trenutno aktuelne i važne za sve zemlje regiona. 

"Rusija se čvrsto zalaže da Samit zemalja istočne Azije bude angažovan na rešavanju specifičnih razvojnih zadataka koji su relevantni za svaku azijsko-pacifičku zemlju bez izuzetka", objasnila je ruska portparolka. Ovo je glavni pristup kojim se Moskva uvek rukovodi i Rusija će se držati tog principa i ovaj put, rekla je ona.

Osim toga, kako navodi ruska strana će predložiti uspostavljanje interakcije između zemalja članica na volonterskom nivou, što je već podržao i ASEAN - Asocijacija nacija jugoistočne Azije - kao jezgro Samita zemalja Istočne Azije.

Ruska strana pozdravlja interesovanje ASEAN-a za razvoj veza sa drugim konstruktivnim udruženjima na evroazijskom prostoru, uključujući Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS). To će postaviti "temelje za izgradnju široke saradnje na kontinentu u cilju postizanja održivog razvoja, blagostanja i prosperiteta naših zemalja", navodi se u saopštenju predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Trenutna poseta Lavrova Kambodži druga je za šest meseci - pre toga on je bio na sastanku ministara zemalja članica samita.

Samit zemalja Istočne Azije osnovan je 2005. godine na inicijativu ASEAN-a, a Rusija i SAD su mu se pridružile 2010. godine. Glavni cilj je da se liderima regiona obezbedi platforma za dijalog o političkom uređenju, razvoju i unapređenju međusobne saradnje.

Bajden stigao u Kambodžu, Kuleba zahteva dodatni pritisak na Rusiju 

U isto vreme u Kambodži se održava ovogodišnji ASEAN samit, na koji je stigao i američki predsednik Džozef Bajden. 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba oglasio se tim povodom i rekao da zemlje moraju da izvrše pritisak na Rusiju kada je reč o Crnomorskoj inicijativi o izvozu žita i da spreče moguće igre glađu koje Moskva priprema, pošto bi dogovor o žitu mogao da istekne sledeće nedelje - ukoliko se Kijev ili Moskva usprotive njegovom produženju.

Treba preduzeti mere tako da ruski inspektori brodova ne izazovu namerne zastoje i samim tim rast cena na globalnom tržištu, rekao je Kuleba. 

Posle Kambodže, Sergej Lavrov će se uputiti na Bali na samit G20, koji će se održati od 15. do 16. novembra.

image