Brodovi koji su utovareni van Rusije ne mogu u Azovsko more

Ovom odlukom Moskva će stvoriti sigurnu zonu za svoju mornaricu u Azovskom moru

Brodovima, čiji se utovar vrši van granica Ruske Federacije, od danas će biti zabranjen ulazak u Azovsko more preko Kerčkog moreuza, saopštila je Glavna uprava za pomorske poslove pri Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture Turske.

Kako prenosi "TASS", ruska pomorska uprava obavestila je Ankaru da Moskva "zabranjuje da brodovi, koji su bili utovareni van teritorije Ruske Federacije, prođu na sever kroz Kerčki moreuz".

Kerčki moreuz razdvaja Azovsko more od Turskog i Krim od drugog dela Rusije. 

Današnjom odlukom Moskva će stvoriti sigurnu zonu za svoju mornaricu u Azovskom moru, na koje se, osim Krima i drugog dela Rusije, oslanjaju i novopripojene teritorije - Hersonska, Zaporoška oblast i teritorija Donjecke Narodne Republike.  

Poslednji potez Moskve u skladu je sa oktobarskim naređem ruskog predsednika Vladimira Putina da stvori sigurnu zonu u ovom delu, nakon što je najduži most u Evropi bio prethodno napadnut i oštećen diverzantskim akcijama neprijateljskih snaga početkom oktobra.

Krajem istog meseca, ruski brodovi Crnomorske flote i nekoliko putničkih brodova bili su napadnuti u Crnom moru.

Kremlj je za to okrivio ukrajinske snage i britanske specijalce, nakon čega je suspendovao svoje učešće u dogovoru o žitu.

Ipak, Moskve se uz pomoć zalaganja Turske vratila u Crnomorsku inicijativu, ali i dalje ostavlja za sobom pravo da izađe iz nje u slučaju da se slične akcije opet ponove. 

Poslednji pregovori Ujedinjenih Nacija i Rusije o produžetku trajanja sporazuma o žitu počeli su juče u Ženevi. Zvanično saopštenje organizacije nazvalo je pregovore "konstruktivnim".