FSB sprečila napad na ruski vojni konvoj u Zaporoškoj oblasti

Priveden je ukrajinski državljanin koji se spremao da detonira improvizovanu eksplozivnu napravu na kolonu vojnih vozila

Ruske snage bezbednosti privele su u Zaporoškoj oblasti državljanina Ukrajine koji se spremao da detonira improvizovanu eksplozivnu napravu duž rute kretanja ruskog vojnog konvoja, saopštila je regionalna uprava Federalne službe bezbednosti (FSB).

"Zadržali su ga ruski operativni oficiri, tako da nije imao vremena da aktivira eksplozivnu napravu kućne izrade", navodi se u saopštenju i dodaje da je stanovnik Zaporoške oblasti planirao da postavi eksplozivnu napravu koju je sastavio od minobacačkih granata i komponenti dobijenih od Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine na ruti konvoja ruske vojne opreme.

Dodaje se da je prilikom pretresa u mestu prebivališta osumnjičenog pronađeno i oduzeto 18 minobacačkih granata kalibra 82 m, jedna minobacačka granata kalibra 120 mm, eksplozivna supstanca težine 300 grama i detonatori.

Pokrenut je krivični postupak zbog pokušaja sabotaže.

Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe, general-potpukovnik Kirilo Budanov priznao je ranije da su ukrajinske specijalne jedinice tri puta pokušale da napadnu i osvoje Zaporošku nuklearnu elektranu, koja je od prošle godine pod kontrolom ruskih snaga.

Zaporoška oblast je postala deo Rusije nakon rezultata referenduma održanog u septembru 2022. godine. Međutim, Kijev i dalje ne priznaje rezultate glasanja, nastavljajući da granatira teritoriju, vrši sabotažu i izvodi udare dronovima.

Danas je više od 70 odsto Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom, a ukrajinske oružane snage nastavljaju sa pokušajima da zauzmu bivši regionalni centar - grad Zaporožje.