Rusija

Rusija: Tragični događaji na Bliskom istoku rezultat destruktivne politike SAD

Zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Zajcev ponovio je stav Moskve da rešenje sukoba u Gazi leži u poznatoj međunarodno-pravnoj osnovi, koji predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu
Rusija: Tragični događaji na Bliskom istoku rezultat destruktivne politike SAD© Tanjug/AP Photo/Abed Khaled, File

Tragični događaji u regionu su rezultat dugoročne destruktivne politike Vašingtona i sabotiranja rešenja fundamentalnih pitanja ovog dugogodišnjeg sukoba, ističe rusko Ministarstvo odbrane.

"Trenutna runda palestinsko-izraelskog sukoba je direktna posledica ignorisanja relevantnih rezolucija UN i njenog Saveta bezbednosti, kao i činjenica da je Zapad blokirao rad bliskoistočnog 'kvarteta' međunarodnih posrednika koji čine Rusija, SAD, EU i UN", precizira zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Zajcev.

Rusija sa velikom zabrinutošću prati razboj događaja u zoni palestinsko-izraelskog sukoba u kom je od 7 oktobra stradalo oko 5.000 Palestinaca i Izraelaca, a ranjeno oko 18.000.

Među žrtvama je čak devetnaest ruskih državljana. Rusija, u uslovima kada na zapadnoj obali reke Jordan masovni protesti prerastaju u žestoke borbe palestinskih i izraelskih bezbednosnih snaga, prioritet daje zaštiti svojih državljana.

Rusija je u kontaktu sa ključnim regionalnim akterima po pitanju otvaranja humanitarnih koridora neophodnih za evakuaciju i snabdevanje humanitarnom pomoći u Gazi. Tako je juče avionima ruskog Ministarstva za vanredne Egiptu isporučena hrana za stanovnike palestinske enklave.

Istovremeno, Rusija preduzima korake kako bi se kriza što brže rešila. Tako je 13. oktobra podnela nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN da obezbedi pojačane napore u interesu trenutnog humanitarnog primirja, koje bi ublažilo patnje civila. Nažalost, ovu inicijativu su blokirale Sjedinjene Američke Države, dodaje Zajcev.

"Ovaj dugoročni sukob nema nasilno rešenje i može se rešiti isključivo političkim i diplomatskim putem uspostavljanjem punopravnog pregovaračkog procesa na poznatoj međunarodno-pravnoj osnovi, koji predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu, koja živi u miru i bezbednosti sa Izraelom", ističe Zajcev.

Ukrajinska kriza

Koliko god moćno i moderno oružje Vašington salo Kijevu, neće im uspeti da spreče "slom kijevske hunte i njen vojni poraz", istakao je Zajcev, komentarišući informacije "Volt strit džornala" da su SAD nedavno tajno isporučile Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS, da su u Kijevu potvrdili prijem projektila i zahvalili se "gazdama" što su ispunili obećanja.

"Ovakvi neprijateljski koraci ni na koji način ne mogu da promene situaciju na frontu i neće moći da utiču na ispunjavanje ciljeva i zadataka Specijalne vojne operacije", poručuju iz ruskog Ministarstva.

Prebacujući takvo oružje u ruke ukrajinskih nacista, Vašington je ponovo pokazao sopstvenu želju za daljom eskalacijom sukoba, ističe Zajcev. Prema njegovim rečima, SAD kao da ne razmišljaju o razornim posledicama svog delovanja.

"Administraciju Džozefa Bajdena uopšte nije briga. Glavno im je da spreče slom kijevske hunte i njen vojni poraz", navodi on i ističe da to ponovo potvrđuje upornu nevoljnost SAD i režima Vladimira Zelenskog da traže političko i diplomatsko rešenje krize.

Međunarodni opštinski forum BRIKS+ i Svetski festival mladih

U periodu od 9. do 10. novembra planirano je da se u Sankt Peterburgu održi Peti međunarodni opštinski forum BRIKS+ na kome se očekuje učešće više od 6.000 učesnika iz više od 30 zemalja. Forumu će prisustvovati predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, naučnih i stručnih krugova i privrednih zajednica.

Ovaj forum se u severnoj prestonici Rusije održava od 2019. godine. U proteklih pet godina postao je tražena platforma za razmenu iskustava između zemalja BRIKS-a i drugih zemalja, kao i za izgradnju poslovnih kontakata, ističe Zajcev.

Na dnevnom redu su pitanja unapređenja kvaliteta urbane sredine, otključavanja privrednog, turističkog, kulturnog i obrazovnog potencijala, kao i održivog razvoja gradova. Među glavnim temama razgovora biće implementacija inovativnih tehnologija, veštačka inteligencije, energija i zdravstvena zaštita.

U okviru Foruma biće održana izložba projekata i investicionih razvoja.

Takođe, U Sočiju će od 1. do 7. marta 2024. godine biti održan Svetski festival mladih. Očekuje se da će ugostiti 20.000 ruskih i stranih mladih lidera iz oblasti biznisa, medija, međunarodne saradnje, kulture, nauke, obrazovanja, sporta.

Festival će obuhvatiti i kulturni program sa nastupima poznatih ruskih džez muzičara. Prisustvovaće različiti šefovi diplomatskih misija, međunarodne organizacije, predstavnici federalnih vlasti, ruski i strani mediji.

image