Rusija

Lavrov poziva: Neka Amerika pokaže satelitske snimke napada na bolnicu u Gazi

Kada bi se Sjedinjene Američke Države malo okrenula sebi, u ovom svetu bi bilo mirnije, kazao je Lavrov u intervjuu za "60 minuta", ističući da su one daleko čuvene po stalnom upiranju prsta u druge države
Lavrov poziva: Neka Amerika pokaže satelitske snimke napada na bolnicu u Gaziwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Rusija ne planira da menja svoje odnos prema onim akcijama koje su predviđene Sporazumom o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i suspenduje ga isključivo zato što SAD godinama odlažu njegovu ratifikaciju, ne nameravajući da ga usvoje, istakao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za "60 minuta".

Na pitanje da li je ipak moguće otrezniti Amerikance i prizvati ih pameti, Lavrov je jasno rekao da ne zna kako izgleda trezan Amerikanac u političkom smislu.

Na dan kada je ruska Državna duma usvojila zakon o opozivu ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (17. oktobar), Sjedinjene Američke Države su izvršile podzemna testiranja na poligonu u Nevadi, gde su ranije testirale nuklearno oružje.

Kako dodaju iz američkog ministarstva, za ovaj eksperiment korišćeni su hemijski eksplozivi velike snage. Eksperiment je navodno sproveden "u cilju podrške američkim ciljevima nuklearnog neširenja", kako bi se smanjile globalne nuklearne pretnje.

Državna duma je 17. oktobra u prvom čitanju usvojila nacrt zakona o povlačenju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja. Savet Federacije razmatraće dokument 25. oktobra.

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala četiri godine kasnije. Neke zemlje, poput SAD, nikada nisu ratifikovale taj međunarodni sporazum. Istovremeno, zemlje koje imaju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.

Članica ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Julija Ždanova, ranije je istakla da bi Moskva mogla da nastavi sa nuklearnim probama, ali samo ako SAD urade nešto slično.

Amerika da se okrene sebi, svima da lakne

Kada bi se Amerika malo okrenula sebi, u ovom svetu bi bilo mirnije, kazao je Lavrov ističući da su SAD daleko čuvene po konstantnom upiranju prsta za sve živo u druge države.

"Bilo bi dobro da Amerikanci predaju satelitske snimke napada na bolnicu u Gazi usled čega je poginulo stotine ljudi, oni vrše monitoring te teritorije", kazao je Lavrov, premda svestan da do toga, najverovatnije, neće doći poučen iskustvom sa malezijskim Boingom.

Komentarišući Specijalnu vojnu operaciju, Lavrov je istakao da Rusija dobro zna koji su joj ciljevi i sigurna je da se bori na strani pravde.

Evropi dosadila Ukrajina

"Evropljani sami sebe ubeđuju da će Ukrajina pobediti na bojnom polju", kaže Lavrov i dodaje: "Samo nek izvole. Ako im takva samohipnoza pomaže u životu, Bog im je sudija. Radićemo svoj posao. Znamo svoje ciljeve, znamo da se borimo za pravednu stvar".

Mnogima u Evropi je dosadila Ukrajina, ali njihove vlasti po inerciji pokušavaju da i dalje tu temu učine aktuelnom, kaže Lavrov koji je izrazio sumnju u to koliko će biračko telo u evropskim zemljama biti spremno da se pomiri sa pogoršanjem socijalno-ekonomskog položaja dok Ukrajina svejednako dobija basnoslovne milijarde dolara i evra.

"Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba i predsednik zemlje Vladimir Zelenski su okoreli cinici koji imaju jedan jedini zadatak – da ne budu zaboravljeni", kazao je Lavrov komentarišući optužbu dvojice ukrajinskih zvaničnika da Rusija ima koristi od sukoba na Bliskom istoku.

"Na njih mogu da zaborave. Ali ne zato što je Rusija tako htela, već zato što se u svetu dešavaju drugi sukobi, nastaju druge krizne situacije, koje SAD smatraju prioritetom", kaže Lavrov.

image