Peskov: Novi svetski poredak - da, ali ne sa Amerikom

Svetu je potreban poredak koji se zasniva na uzajamnom poštovanju, uzajamnoj koristi i nemešanju u unutrašnja pitanja drugih država, ocenio je portparol Kremlja

Slažemo se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da je svetu potreban novi svetski poredak, ali ne i sa njegovom daljom ocenom da bi svet trebalo izgraditi tako da centralno mesto u njemu imaju SAD, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izjava da je svetu potreban novi svetski poredak jedan je od onih retkih slučajeva kada se oko nečega apsolutno slažemo sa Vašingtonom, precizirao je Peskov.

Ipak, portparol Kremlja ističe da je svetu potreban poredak koji se bazira na uzajamnom poštovanju, uzajamnoj koristi i nemešanju u unutrašnja pitanja drugih država, tako da ne bude sve u rukama jedne države.

"Rusija ne prihvata pritisak, ma od koga dolazi", rekao je portparol predsednika Rusije, komentarišući pretnje Rige da će zatvoriti Baltičko more za ruske brodove.

"Sve pretnje moraju biti shvaćene ozbiljno, bez obzira od koga dolaze. Bez obzira od koga dolaze, pretnje Rusiji su neprihvatljive", rekao je on.

Prethodno je letonski predsednik Edgars Rinkevičs kazao da bi Baltičko more moglo da bude zatvoreno za sve ruske brodove ako istraga otkrije umešanost Moskve u oštećenje gasovoda Baltikkonektor.