Lavrov: SAD i NATO bi da preuzmu kontrolu nad Azijsko-pacifičkim regionom

Zbog stava SAD i zapadnih zemalja učesnici Samita zemalja Istočne Azije nisu došli do zajedničkih zaključaka, pa nema ni zajedničkog saopštenja

SAD i NATO rade na militarizaciji Azijsko-pacifičkog regiona i preuzimanju kontrole nad njim, stvarajući tako opasnost za čitav region, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na 17. Samitu zemalja Istočne Azije, koji je počeo juče u Kambodži.

"Sjedinjene Američke Države, njihovi saveznici i NATO sada pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Azijsko-pacifičkim prostorom, koji se nekoliko decenija razvijao oko inicijative ASEAN-a", ocenio je ruski ministar.

Ipak, dostignuća ove organizacije, kako je kazao, doprinela su "razvoju inkluzivne, otvorene i ravnopravne bezbednosti i saradnje". Sa druge strane, Zapad sada promoviše "formate koji nisu mogući za sve zemlje" i koji podrazumevaju militarizaciju regiona.

"Akcenat se vrlo očigledno stavlja na obuzdavanju Kine i ograničavanju ruskih interesa u azijsko-pacifičkom regionu", objasnio je ministar.

S tim u vezi, Zapad sada radi i na proširenju bezbednesnog trojnog pakta AUKUS (Australija, Velika Britanija i SAD), u koji bi želeli da uključe i Kanadu, Japan i Novi Zeland.

Osim toga, kako smatra Lavrov, promovišu se ideje koje bi dovelo do toga da se pomorska aktivnost u regionu aktivno nadgleda. Međutim, kako je naveo, Peking je vrlo dobro upoznat sa tim. 

"Naši kineski prijatelji su toga svesni", rekao je on i dodao da Rusija i Kina rade na očuvanju "formata koji su stvoreni u okviru ASEAN-a", kao i na tome da samit i u budućnosti sačuva svoju vodeću ulogu u regionu.

"Ali Zapad ima svoje planove i danas se to vrlo jasno moglo čuti", napomenuo je Lavrov.

Ipak, kako je rekao, stav Rusije i Kine dele mnoge članice ASEAN-a.

"Naš stav, koji je usmeren na očuvanje uloge ASEAN-a, visoko cene naši partneri", zaključio je.

Zemlje samita nisu došle do jedinstvenog zaključka

Američka delegacija i niz zapadnih zemalja insistirale su na tome da se u zajedničko saopštenje organizacije, koje bi usledilo po završetku događaja, unesu i za Moskvu neprihvatljive procene o situaciji u Ukrajini.

To je dovelo do toga da učesnici samita na kraju nisu došli do zajedničkih zaključaka pa nema ni zajedničkog saopštenja, a ompravcima dalje saradnje izvestiti Kambodža, u kojoj se i održao samit, napomenuo je šef ruske diplomatije.