Rusija

Lavrov doputovao u Teheran na sastanak o Južnom Kavkazu

Pregovori u Teheranu će se odvijati u kontekstu političkih promena u regionu što je Baku u septembru izveo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu
Lavrov doputovao u Teheran na sastanak o Južnom Kavkazuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u ponedeljak u Teheran, gde će učestvovati na sastanku u formatu "3+3" o Južnom Kavkazu, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Na sastanku je previđeno učešće Rusije, Irana, Jermenije, Azerbejdžana, Turske i Gruzije, ali je, kako pišu "RIA Novosti", Tibilisi saopštio da ne planira da učestvuje u inicijativi.

Prvi sastanak ovog formata održan je u decembru 2021. godine u Moskvi, ali nije bio na ministarskom nivou, već su učestvovali zamenici ministara spoljnih poslova Ruske Federacije, Azerbejdžana, Jermenije, Turske i generalnog direktora iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Pregovori u Teheranu će se odvijati u kontekstu političkih promena u regionu nakon što je Baku u septembru izveo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu.

Sastanak u Teheranu biće prva prilika da ministri spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana razgovaraju o najnovijim dešavanjima.

Osim toga, poseta Teheranu će se odvijati u pozadini eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba i straha od njegove eskalacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nije saopštilo da li će Lavrov imati bilateralne kontakte.

image