Rusija

Zaharova: Blokiranje ruskih medija još jedan neprijateljski čin Moldavije

Portparolka ruskog MSP istakla je da je odluka o blokiranju 22 portala doneta manje od dve nedelje pre izbora u Moldaviji, dodavši da aktuelne vlasti imaju veoma nizak rejting
Zaharova: Blokiranje ruskih medija još jedan neprijateljski čin Moldavijewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Moskva smatra da je blokiranje portala na ruskom jeziku u Moldaviji neprijateljski korak, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

"Ovaj otvoreno neprijateljski korak prema Rusiji postao je još jedna projava nepromišljenog antiruskog kursa zvaničnog Kišinjeva", naglasila je ona, prenose "RIA Novosti".

Prema rečima Zaharove, Moldavija želi da postigne izmeštanje sadržaja i medija na ruskom jeziku iz informacionog prostora zemlje. Istovremeno, dalekosežniji cilj Kišinjeva je iskorenjivanje svih javnih ispoljavanja  neslaganja sa politikom vlasti, naglasila je ona.

Portparolka ruskog MSP ističe da je odluka o blokiranju 22 portala doneta dve nedelje pre izbora u Moldaviji. Ona je pojasnila da se to dogodilo usred niskog rejtinga kandidata iz aktuelne vlasti.

Kako ocenjuje, Kišinjev, koji bez dokaza optužuje Moskvu za mešanje u izbore zapravo pokušava da podigne rejting.

Ranije danas, Služba za informisanje i bezbednost Moldavije (ISS) odlučila je da blokira više od 20 veb-sajtova ruskih medija pod izgovorom "borbe protiv dezinformacija."

Neki ruski mediji su već bili zabranjeni u toj zemlji pod istim izgovorom. 

Od 26. februara 2022. godine blokiran je sajt "Sputnjik Moldavija", a od 7. marta onemogućeno je i emitovanje te radio stanice. Lokalne vlasti su takođe suspendovale licencu opozicionim i vodećim TV kanalima na ruskom jeziku "Primul", "RTR Moldova", "Akcent TV", "NTV Moldova", "TV6", "Orhei TV".

image