Ruski kosmonauti izašli iz stanice u otvoreni svemir (VIDEO)

Oleg Kononenko i Nikolaj Čub proveli su skoro osam sati u svemiru i pregledali mesto curenja rashladne tečnosti iz rezervnog radijatora

Ruski kosmonauti Oleg Kononenko i Nikolaj Čub izašli ​​su u svemir sa Međunarodne svemirske stanice (MSS) da pregledaju mesto curenja rashladne tečnosti iz rezervnog kruga radijatora na modulu "Nauka" i uspešno obavljaju i druge zadatke, saopštio je "Roskosmos".

Kako se ističe, kosmonauti su otvorili izlaz na modulu "Poisk" juče u 20:46 po moskovskom vremenu, a izlazni otvor malog istraživačkog modula zatvoren je jutros u 04.30, tako da su kosmonauti proveli skoro osam sati u svemiru.

"Prilikom izlaska, kosmonauti su isključili hidraulična kola dodatnog radijacionog izmenjivača toplote, čak i onaj koji curi, iz kojeg je 9. oktobra 2023. godine iscurila rashladna tečnost, sa spoljnih hidrauličnih kola sistema toplotnog režima modula Nauka", navodi se u saopštenju.

Kononenko i Čub su zatim pregledali i fotografisali mesto curenja kako bi stručnjaci na Zemlji otkrili uzrok incidenta.

Osim toga, kosmonauti su na modul "Nauka" postavili radar za posmatranje Zemlje i povezali ga. 

"Roskosmos" je napomenuo da je radar namenjen za posmatranje Zemlje u okviru eksperimenta "Napor-miniRSA" u interesu upravljanja i kontrolom životne sredine i praćenja vanrednih situacija.

"Kosmonauti su zatim iz modula nauke pokrenuli studentski nanosatelit za eksperiment 'Parus-MGTU' kako bi testirali tehnologiju postavljanja solarnog jedra. Za Kononenka je ovo bio šesti izlazak u svemirskoj karijeri, a Čubu prvi", zaključili su.