Rusija

Kremlj: Odluka Slovačke neće ništa promeniti, Vašington vodi glavnu reč

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je najnoviju odluku novog slovačkog premijera Roberta Fica o zabrani isporuke Kijevu vojne pomoći, kao i situaciju u Pojasu Gaze
Kremlj: Odluka Slovačke neće ništa promeniti, Vašington vodi glavnu reč© Ian Walton/Getty Images

Nespremnost Slovačke da pruži vojnu pomoć Kijevu verovatno neće uticati na situaciju, jer glavnu reč vode Sjedinjene Države, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Slovačka nije imala tako veliki udeo u obezbeđivanju oružja Kijevu, tako da je malo verovatno da će to uticati na situaciju. Glavni pokretač u ovom procesu su SAD, a ne Kijev, stoga, što duže Vašington doliva ulje na vatru svojim akcijama, direktnom umešanošću u ovaj sukob, sve će duže trajati", kazao je Peskov komentarišući izjavu novog slovačkog premijera Roberta Fica o prestanku vojne pomoći Kijevu.

Portparol Kremlja se osvrnuo i na ruska verziju rezolucije UN o eskalaciji palestinsko-izraelskog sukoba, istakavši da je ta rezolucija bila uravnoteženija od one Sjedinjenih Država, kao i da je potrebno pozvati sve na prekid vatre, a ne samo jednu stranu.

Kako je naveo, humanitarna situacija u Gazi je katastrofalna i mogla bi se dodatno pogoršati ukoliko počne kopnena vojna operacija.

Ranije je direktor Istraživačkog instituta za urgentnu dečju hirurgiju i traumatologiju Leonid Rošal izjavio da je neophodno skloniti svu ranjenu decu iz Gaze radi pružanja medicinske pomoći u drugim zemljama.

"Takav poziv se može samo pozitivno oceniti. Sada je, nažalost, humanitarna katastrofa u Gazi, treba dostaviti humanitarnu pomoć. U isto vreme, dok kamioni sa humanitarnom pomoći ne prolaze kroz kontrolni punkt Rafa, tamo je propušteno bukvalno samo 20 kamiona, a to je jako malo. Može biti još gore ako počne kopnena operacija", upozorio je Peskov.

image