Rusija

Rusija: G20 treba da se bavi ekonomskim pitanjima, a ne mirom i bezbednošću

Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da Kremlj smatra G20 za vodeći svetski ekonomski forum i dodalo da će se boriti protiv diskriminacije bilo kog člana organizacije
Rusija: G20 treba da se bavi ekonomskim pitanjima, a ne mirom i bezbednošćuwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem se navode osnovne smernice kojim će se ruska delegaciji voditi tokom predstojećeg samita Grupe dvadeset na Baliju.

Istaknuta je važnost da članice samita diskutuju o "realnim, a ne izmišljenim pretnjama" i da se pažnja posveti socijalno-ekonomskim pitanja, koja bi i trebalo da budu glavni cilj G20. Proširenje diskusije na teme mira i bezbednosti, o čemu, kako navode u ministarstvu, govore mnoge zemlje, Moskva smatra neizvodljivim.

"Ovo će biti direktan čin mešanja u prerogative Saveta bezbednosti UN i podrivanje poverenja i saradnje u formatu G20", ističe se u zvaničnom saopštenju.

Agencija Rojters je prethodno saopštila da lideri zemalja članica G20 planiraju da daju izjavu kojom bi javno istupili protiv upotrebe i pretnji povezanih sa nuklearnim oružjem.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova dalje navodi da će se boriti za ravnopravnost svih zemalja u okviru samita i protiv "svih nelegitimnih jednostranih restrikcija".

Zvanična Moskva je saopštila i da prepoznaje značaj Kremlja za čitavu organizaciju, rekavši da Rusija "zauzima vodeće pozicije u G20, aktivno utiče na tok i pravac pregovora i suštinske aspekte" različitih dogovora.

"Ovu platformu smatramo vodećim svetskim ekonomskim forumom", istaklo je rusko ministarstvo i dodalo da današnji izazovi u svetu zahtevaju kolektivan rad, kojim bi zemlje mogle zajedno da se suprotstave globalnim pretnjama.

"Ovde vidimo posebnu ulogu G20, koja ujedinjuje i ekonomije u razvoju i razvijene zemlje", zaključuje Moskva. Ovo je "jedina platforma, u kojoj je omogućena ravnopravna saradnja zemalja BRIKS-a, G7 i regionalnih sila".

Zajedničko saopštenje zemalja članica

Kao rezultat ovogodišnjeg samita u Indoneziji očekuje se deklaracija. To bi bio dokument, bez potpisa, koji bi bio odobren od zemalja članica organizacije.

Kako navodi rusko ministarstvo, Džakarta u njemu planira da što sažetije predstavi aktuelne izazove globalne ekonomije i njihova rešenja.

Uprkos složenosti pregovaračkog procesa, Indonezija ipak očekuje postizanje nekakvog konsensusa, poručili su iz Rusije.

Da li će do toga i doći, ostaje da se vidi.

Samit zemalja Istočne Azije danas je završen bez zajedničkog saopštenja, jer su pojedine strane insistirale da završni dokument sadrži za Moskvu neprihvatljive procene o situaciji u Ukrajini.

Osnovne teme ovogodišnjeg samita u Indoneziji

Na inicijativu indonežanske strane, na poslednjem sastanku ovogodišnjeg predsedavanja te zemlje, posebna pažnja biće posvećena sledećim pitanjima: obezbeđivanju prehrambene i energetske bezbednosti, jačanju položaja zdravstva u celom svetu i olakšavanju digitalne transformacije.

Pažnja će biti posvećena i energetskoj tranziciji i klimatskim promenama, kao i drugim bitnim temama, navodi se u zvaničnom saopštenju ruskog MSP.

G20 uključuje 19 zemalja (Rusiju, Australiju, Argentinu, Brazil, Veliku Britaniju, Nemačku, Indiju, Indoneziju, Italiju, Kanadu, Kinu, Meksiko, Saudijsku Arabiju, SAD, Tursku, Francusku, Južnu Koreju, Južnoafričku Republiku, Japan) i Evropsku Uniju. Sveukupno organizacija čini 80 odsto svetskog BDP-a, međunarodne trgovine i dve trećine svetske populacije.

Rusku delegaciju predvodiće Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. 

image