Rusija

Putin: Izvoz kosmičkih usluga veliki potencijal (VIDEO)

Ruski predsednik sastao se sa mladim naučnicima i stručnjacima iz kosmičke industrije i poručio im da rade u veoma perspektivnoj oblasti
Putin: Izvoz kosmičkih usluga veliki potencijal (VIDEO)© TANJUG/Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Rusija mora aktivnije da razvija izvoz svemirskih usluga i opreme, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na skupu o raketno-kosmičkoj industriji.

Na sastanku sa mladim naučnicima i stručnjacima iz kosmičke industrije ruski lider je konstatovao da oni rade u veoma perspektivnoj oblasti.

"Vi radite u veoma interesantnoj i perspektivnoj sferi bez koje će život – ne samo razvoj, nego život čovečanstva uskoro postati potpuno nemoguć. Postojanje pojedinih zemalja, njihov status na svetskoj sceni, njihov kvalitet razvoja nemoguć je bez svemira", kazao je Putin.

Ruski predsednik je napomenuo da tržišta Azije, Afrike i Latinske Amerike trenutno brzo rastu, da ruski partneri u ZND, EAEU, ŠOS, BRIKS i drugim asocijacijama takođe imaju obimne društveno-ekonomske planove i da su spremni da formiraju nove segmente privrede i povećaju svoj tehnološki potencijal.

"Rusija treba da podrži tu želju, jer ima šta da ponudi. Zato smatram da je važno da aktivnije razvijamo izvoz naših svemirskih proizvoda i usluga i zato tražim od Vlade da podnese konkretne predloge", kazao je Putin.

Putin je naveo da je pogledao matematički model onoga što će se događati u kosmičkoj sferi 2030. godine i da to "izaziva takvo zaprepašćenje", napomenuvši mišljenje stručnjaka da, ako korekcija Međunarodne svemirske stanice danas mora da se vrši dva puta godišnje, do 2030. godine korekcija pojedinih svemirskih letelica moraće da se vrši dva puta dnevno.

Prema njegovim rečima, Rusija je zainteresovana za razvoj privatnih kompanija u kosmičkoj industriji, ali za to je potrebno stvoriti uslove i tržište, kako bi bilo isplativo poslovati.

"Ruski budžet u celini je pouzdan i uravnotežen", zaključio je Putin.

image