Ruska vojska: Desetine ukrajinskih dronova presretnuto iznad Crnog mora

Nema izveštaja o šteti ili žrtvama na terenu

Najmanje 36 ukrajinskih dronova primećeno je i uništeno iznad Crnog mora i severozapadnog dela poluostrva Krim, saopštila je ruska vojska u nedelju rano ujutru.

Ruska protivvazdušna odbrana sprečila je još jedan "pokušaj terorističkog napada kijevskog režima" sa 36 dronova presretnutih na putu ka Krimu, saopštila je vojska u kratkom saopštenju nešto pre 2 sata posle ponoći po lokalnom vremenu, ne navodeći dodatne detalje.

Nema izveštaja o šteti ili žrtvama na terenu.

Kijev je poslednjih meseci pojačao raketne i bespilotne napade na Krim. Ukrajina je 13. septembra udarila krstarećim projektilima na brodogradilište u Sevastopolju, oštetivši dva broda, navela je ruska vojska.

Devet dana kasnije, projektil je pogodio štab Crnomorske flote u Sevastopolju.

Ukrajina je takođe u više navrata koristila pomorske dronove za napad na rusku lučku infrastrukturu u Sevastopolju. Mete pomorskih dronova bile su ključna transportna infrastruktura kao što je Krimski most, koji je teško oštećen u napadu u julu, ali je potpuno popravljen ponovo otvoren ranije ovog meseca.

Ruski zvaničnici optužili su Kijev da planira akcije sabotaže usmerene na glavne infrastrukturne lokacije u zemlji, uključujući nuklearne elektrane.

Ranije ove nedelje, ukrajinski napad koji je uključivao više dronova zaustavljen je u ruskom gradu Kurčatovu, gde se nalazi nuklearna elektrana Kursk, ali je jedna od bespilotnih letelica navodno oštetila zgradu za skladištenje nuklearnog otpada na toj lokaciji.