Rusija

Putin izjavio saučešće Erdoganu

Portparol Kremlja Dmitrij Pesov rekao je da razgovor Putina i turskog kolege još nije planiran, ali može da bude dogovoren za nekoliko sati
Putin izjavio saučešće Erdoganuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu u vezi sa smrću ljudi u terorističkom napadu u Istanbulu, prenose RIA Novosti.

"Poštovani gospodine predsedniče, primite moje najdublje saučešće u vezi sa tragičnim posledicama terorističkog napada u Istanbulu. Prenesite reči iskrenog saučešća i podrške porodicama žrtava, kao i želje za brz oporavak svima koji su ranjeni", navodi se u telegramu objavljenom na sajtu Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da razgovor ruskog predsednika i njegovog turskog kolege Tajipa Redžepa Erdogana još nije planiran, ali može da bude dogovoren za nekoliko sati.

"Ne još, ali to može da se dogovori za nekoliko sati", rekao je Peskov.

Peskov je ocenio da Moskva i UN imaju dobre kontakte i da su pregovori između njih konstruktivni, govoreći o budućnosti sporazuma o žitu.

"Imamo veoma dobre kontakte sa UN, a pregovori su dosta konstruktivni. Dijalog sa UN se razvija na prilično konstruktivan način", ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje da li se planira bilo kakav kontakt sa generalnim sekretarom UN, portparol Kremlja je naglasio da ruski predsednik ne planira da kontaktira generalnog sekretara pre nego što donese konačnu odluku o sporazumu sa žitom.

"Ruski predsednik Vladimir Putin još ne planira razgovor sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom pre nego što donese odluku o produženju ili neobnavljanju ugovora o žitu, koji ističe 19. novembra", rekao je Peskov.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova.

Peskov je naglasio da ruski predsednik želi da se lično sastane sa građanima kako bi razgovarao o podršci mobilisanim tokom sastanka sa guvernerom Tverske oblasti Igorom Rudenjom. 

"Kremlj će dodatno izneti detalje o sastanku Putina sa građanima u vezi podrške mobilisanim, kada ova namera bude sprovedena u delo, mi ćemo vas dodatno obavestiti", zaključio je Peskov.

Peskov je, govoreći o međuizborima u Sjedinjenim Američkim Državama, rekao da "je za Rusiju bolan opšti konsenzus američkog establišmenta da se nastavi nelogična, besna rusofobija. Ovaj trend je zaista tužan".

image