"Slatka mala Evropa će uskoro nestati": Medvedev ima novu poruku za Stari kontinent

Velike sile pre ili kasnije dogovoriće se kako će se živeti u doglednoj budućnosti pod novim uslovima, a Vašington ne može da pobegne od Rusije, Kine i zemalja globalnog juga, ocenjuje zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije

"Šta god da kažu evropski lideri, EU sada de fakto nije u stanju da deluje samostalno ne samo u međunarodnoj areni, već čak i na evropskom terenu. Skoro sve zemlje EU stoje na oprezu SAD i Britanije i one su poslušno počele da izvršavaju njihova uputstva za podršku nacističkom režimu u Kijevu", napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na društvenoj mreži "VKontakte".

Evropa ne samo da je izgubila Rusiju kao strateškog partnera, kako kaže, već je postala i pravi neprijatelj Moskve.

"EU sada bunca o potpunoj nepredvidivosti Rusije, gradi sumanute teorije zavere, trošeći astronomske sume da bi održala svoju bezbednost. Evropa je izgubila Rusiju kao dugoročnog strateškog partnera. Ovo nas ne raduje, ali je činjenica", naglašava on.

Pored toga, on je dodao da će se velike sile pre ili kasnije dogovoriti kako će se živeti u doglednoj budućnosti pod novim uslovima. Vašington, kako kaže, ne može da pobegne od Rusije, Kine i zemalja globalnog juga. Međutim, Rusija nema smisla da započinje punopravni sukob sa Amerikom.

"Ali slatka mala stara Evropa će uskoro nestati", ocenio je Medvedev i dodao da su snovi o Evropskoj uniji kao jednom od stubova svetskog poretka nestali kao dim.

"Evropska unija je prokockala svoj međunarodni autoritet posrednika u svakom sukobu", zaključio je on.

Poruka Evropljanima: Zima će biti duga i hladna

Takođe je dodao da stanovnicima Evrope niko neće dati garancije da naredna zima neće postati previše hladna.

"Neka se teše činjenicom da su zauvek prevazišli svoju energetsku zavisnost od omražene Rusije", napisao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, povećanje tarifa na toplotnu energiju će se nastaviti, a skupi američki tečni prirodni gas neće pomoći.

On je dodao da je došlo do konačnog napuštanja cenovne politike koja je pre nekoliko godina "Evropljanima obezbedila dobar život".