RT analiza: Kako je proukrajinski Telegram kanal "Jutarnji Dagestan" povezan sa neredima u Mahačkali

Kanal, koji poziva na "deokupaciju" Dagestana, povezan je sa proukrajinskim ličnostima pre svega sa bivšim poslanikom Državne dume Iljom Ponomarjovom i ukrajinskim centrom za širenje lažnih vesti i propagande (CIPSO)

Od sredine oktobra, Telegram kanal "Jutarnji Dagestan" aktivno širi informacije o sukobu između Izraela i Hamasa. Već tada je pripremao publiku za masovne akcije – pozivao je ljude da izađu u znak podrške Palestini, ne skrivajući protivljenje Moskvi, sa sve sloganom "Za one koji su protiv", nazivajući rusku vladom "okupatorskom".

Ubrzo zatim sve te rusofobne izjave postaju jasne nakon što se pojavila informacija da je kanal povezan sa Oružanim snagama Ukrajine.

Kanal je 6. juna 2023. objavio intervju sa jednim od sadašnjih oficira Oružanih snaga Ukrajine Ahmedom Ahmedovim, zamenikom komandanta bataljona tzv. Imam Šamil. Ta jedinica, u sastavu Oružanih snaga Ukrajine, ujedinjena je po nacionalnoj liniji i sastoji se od Dagestanaca, koji se bore protiv ruske vojske. Istovremeno, Ahmedov sebe naziva "predsednikom Kongresa naroda Dagestana" u Ukrajini.

Strani agent u egzilu

Prema različitim izvorima, Telegram kanal "Jutarnji Dagestan" povezan je sa bivšim poslanikom Državne dume Iljom Ponomarjovom, stranim agentom optuženim za širenje lažnih podataka o akcijama ruske vojske i učešće u zabranjenoj organizaciji.

Nakon početka Specijalne operacije, Ponomarjov je podsetio na sebe javnim pozivom na oružani ustanak protiv vlasti u Ruskoj Federaciji, proglasivši se za lidera takozvane "ruske vlade u egzilu".

Takođe je zapažen po izradi mape na kojoj je Rusija podeljena na nekoliko autonomnih oblasti.

Ali što je najvažnije, kako prenosi RT, Ponomarjov sebe naziva "političkim vođom" radikalnih nacionalističkih jedinica Oružanih snaga Ukrajine – Legije "Sloboda Rusije", "Ruskog dobrovoljačkog korpusa" i "Nacionalne republikanske armije".

Nakon terorističkog napada, u kojem je ubijena Darija Dugina, Ponomarjov je izjavio da su taj napad "pripremili militanti iz grupe Nacionalne republikanske armije pod njegovom kontrolom".

Autori kanala su već najavili neku vrstu "svekavkaskog skupa", obećavši da će uključiti stanovnike Ingušetije, Čečenije, Kabardino-Balkarije i Karačaj-Čerkesije. Ovo bi mogla biti sledeća faza tekuće informativne kampanje, koja neće proći bez pažnje javnosti.

Naime, odmah nakon početka SVO, Ponomarjov je osnovao Telegram kanal "Februarsko jutro", a potom je otvorio istoimeni medijski projekat na ruskom jeziku u Francuskoj pod maskom nevladine organizacije.

Veza sa ukrajinskim CIPSO - centrom za širenje lažnih vesti i propagande

Prema analitičkim službama Telegrama, objave na kanalu redovno citiraju i druge proukrajinske publikacije, a utvrđena je i veza sa Centrom za informacije i psihološke operacije Kijeva(CIPSO), koji se naziva i "Informacione trupe", čije aktivnosti imaju cilj da raspiruju mržnju prema svemu što je rusko.

Zajedno sa svojim zapadnim gospodarima, Ukrajinci preko CIPSA svakodnevno plasiraju lažne vesti i propagandu i izvode akcije kojima je cilj destabilizacija, posebno Rusije.

Uzimajući u obzir saradnju Ponomarjova sa pomenutim centrom, njegove javne ideje o narušavanju političke situacije u Rusiji, izjavama o "agentima spavačima" koji deluju u Rusiji u interesu Oružanih snaga Ukrajine, stvaranje skoro istog Telegram kanala u Dagestanu se vidi kao sprovođenje zadataka koje su zapadni gospodari postavili Ponomarjovu.