Zaharova: Nemiri u Dagestanu plod spoljnog uplitanja, umešan i Zelenski

Ažurnost izjava i objava ukrajinskog predsednika o situaciji na aerodromu u Dagetsanu dokazuju da je informaciona sabotaža kijevske obaveštajne službe koordinisana. Ukrajini ništa drugo ne preostaje, jer je pažnja svetske javnosti za ukrajinsku krizu opala, ukazuje ruska zvaničnica

Masovni neredi na aerodromu u Dagestanu su plod planirane spoljne provokacije kako bi se narušio skladan razvoj i jedinstvo naroda Ruske Federacije, navodi portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu MSP-a.

Za nerede su odgovorni oni koju si i ranije pribegavali ekstremističkim i terorističkim metodama, a koji žele da destabilizuju unutrašnju političku situaciju u Rusiji, navodi ona.

Međutim, tokom te "destruktivne akcije", primećena je direktna i ključna uloga zločinačkog kijevskog režima, koji je, kako navodi Zaharova, delovao rukama ozloglašenih rusofoba koji su se tamo nastanili.

"Ažurnost izjava i objava Vladimira Zelenskog, kao i njihov sadržaj, direktan su dokaz da je informaciona sabotaža kijevske obaveštajne službe koordinisana", primećuje ruska strana.

Sve češće sabotaže i subverzivne akcije ukrajinskih specijalnih službi u kontekstu Rusije su sasvim razumljive, kaže Zaharova koja to objašnjava manjkom pažnje svetske zajednice za krizu na ukrajinskom tlu.

Međutim, Rusija nije nasela na provokaciju, nadležni organi su odreagovali brzo i nedvosmisleno, akcije su bile jasne i proporcijalne i tako dale jasan odgovor svima koji se nadaju da će posejati pometnju i razdor u Rusiji, dodaje ona.

"Nacionalno jedinstvo je jedan od stubova razvoja naše zemlje", tvrdi Zaharova i podseća na reči predsednika Rusije da je "međuetnički i međuverski sklad osnova ruske državnosti - sve ostalo, svaka druga pozicija ima antirusku orijentaciju i komponentu".

Ruska Federacija će nastaviti da igra stabilizujuću ulogu u međunarodnoj areni oslanjajući se na uzajamno poštovanje odnosa sa svim državama u regionu, nastaviće da traži rešenje sporova i sukoba na bazi civilizovanog dijaloga.